reszta z dzielenia wielomianu zespolonego
iteRacj@:
Znajdź resztę z dzielenia z111 przez z2+z+1.
7 sie 23:27
Adamm:
z112−z111 przez z3−1
z−1 przez z3−1
czyli reszta 1
8 sie 00:58
Adamm:
z111 = (z2+z+1)W(x)+R(x)
z112 − z111 = (z3−1)W(x)+(z−1)R(x)
wystarczy policzyć resztę z112 − z111 przez z3 − 1
pisałem już o tym, takie rzeczy się szybko liczy
przyjmujemy z3=1
wtedy
z112−z111 = z−1
i na koniec wystarczy podzielić przez z−1
8 sie 01:03
Adamm: W(z) i R(z)
8 sie 01:16
Blee:
Nie mogę się z tym zgodzić
zapiszmy:
z111 =
= z111 + z110 + z109 + .... + z3 + z2 + z + 1 +
− z110 − z109 − z108 .... − z3 − z2 − z − 1
zauważmy, że 'dodatnich' wyrazów mamy 112 = 37*3 + 1 ... więc reszta z dzielenia 'dodatnich' to
będzie '+1'
zauważmy, że 'ujemnych' wyrazów mamy 111 = 37*3 ... więc reszta z dzielenia 'ujemnych' to
będzie '0'
Stąd R(z) = 1
8 sie 07:06
jc:
z2 = −z−1 (mod z2+z+1)
z3 = −z2−z = 1 (mod z2+z+1)
z111 = 1 (mod z2+z+1)
czyli reszta = 1
8 sie 09:28
iteRacj@: dziękuję za odpowiedzi!
wpisy Blee i jc są dla mnie jasne
@Adamm
dlaczego przyjmujemy, że z3=1 ?
8 sie 14:33
mat: zapewne w sensie modulo, tak jak u jc: z3 = 1 mod z2+z+1
8 sie 14:35
Mila:
Możesz skorzystać z postaci trygonometrycznej pierwiastków trójmianu z2+z+1,
dość łatwo się liczy
W(z1) i W(z2)
R(z)=az+b
Łatwiejszy sposób Adama.
8 sie 23:05
iteRacj@:
@
Mila Policzyłam, korzystając z postaci trygonometrycznej i wszystko mi pojaśniało.
Prosty sposób idealny dla prostego użytkownika = pełen sukces.
Dziękuję

.
10 sie 14:54
Mila:
10 sie 18:37