Rozwiąż równanie
Julia: Rozwiąż równanie:
3x
3+x
2+4x−4=0
Rozwiązuje schematem Hornera, ale sprawdziłam wszystkie dzielniki wyrazu wolnego czyli:
+−1,+−2,+−4 i wszędzie wychodzi reszta...
Proszę o pomoc
6 sie 16:33
Blee:
3x3 − 2x2 + 3x2 − 2x + 2(3x −2) = 0
I juz masz pierwszy pierwiastek.
Pozostale juz z delty wyliczysz, prawda?!
6 sie 16:47
Blee:
Jak na to wpadlem? ... Hmmm zastanowilem sie co trzeba dodac/odjac aby uzyskac 3x2 i stad
mialem (3x3 − 2x2) i reszta poszla juz z gorki.
6 sie 16:48
Julia: Jak zrobiłeś/zrobiłaś to przekształcenie?
6 sie 16:49
Julia: Aaaa, kurde nie wpadłabym na to
6 sie 16:50
Julia: A czy jest jeszcze jakaś inna metoda na rozwiązanie tego równania?
6 sie 16:50
Blee:
Na dobra sprawe to ... nie do konca

W(x) = 3x
3 + x
2 + 4x − 4
W(0) = −4
W(1) = 4
Czyli jeden z pierwiastkow jest w przedziale (0;1)
W(1/2) = 3/8 + 1/4 + 2 − 4 = 5/8 − 2 = − 11/8
Czyli pierwiastek jest w przedziale (1/2 ; 1)
I tak metoda 'prob i bledow' masz szanse dojsc do tego ze W(2/3) = 0
Druga sprawa ... tutaj zgaduje (nie pamietam czy tak na pewno jest) ale czy w przypadku gdy
wyraz wolny nie jest podzielny przez 'a' nie sprawia ze brak pierwiastkow calkowitych?
Trzecia sprawa ... tutaj takze zgaduje − jezeli liczba x dzieli bez reszty d/a (za dzielenie
bez reszty traktuje taka operacje dla ktorej wynikiem bedzie liczba calkowita), to x bedzie
'podejrzany' o bycie pierwiastkiem W(x)
6 sie 17:02
the foxi:
Blee, "tutaj zgaduje (nie pamietam czy tak na pewno jest) ale czy w przypadku gdy
wyraz wolny nie jest podzielny przez 'a' nie sprawia ze brak pierwiastkow calkowitych?"
3x
3−26x
2+64x−32=0 ⇔ (x−4)
2(3x−2)=0
32 nie jest podzielne przez 3, ale równanie ma pierwiastki całkowite.
6 sie 17:08