trygonometia
patryk: Dla jakich wartości x∊<0,2π> liczby 1, sinx, 1/2sin2x są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego
6 sie 14:17
Blee:
Czyli kiedy:
1) sinx = 1/2 * sin2x = 0
2) (sinx)2 = 1 * 1/2 * sin2x
Rozwiazujesz oba przypadki
6 sie 14:46
patryk: dlaczego dwa
6 sie 14:51
Blee:
Bo ciag: 1, 0, 0 takze jest ciagiem geometrycznym ... aczkolwiek to wyjdzie takze z drugiego
punktu
6 sie 14:52
patryk: czyli x=π/4 lub x=π/4 +π
6 sie 14:55
Blee:
A gdzie x=0 i x=2π

Przemu podzielilesc obustronnie przez sinx?
6 sie 14:58
patryk: tak zrobłem ale czy tak można
6 sie 14:59
Blee:
Ja Ci zadalem pytanie − DLACZEGO tak uczyniles (co sugeruje Ci, ze nie mozesz tego 'ot tak'
zrobic).
6 sie 15:00
patryk: bede wdzieczny za szczegółowe rozpisania
6 sie 15:00
Blee:
sin2x = 1/2 sin2x
sin2x = sinx*cosx
sinx(sinx − cosx) = 0
sinx = 0 ∨ sinx − cosx = 0
I lecisz dalej
6 sie 16:32
patryk: dzięki , czyli sin x= cosx i tu dopiero zaczynają się schody jak to rozwiązać proszę o pomoc
7 sie 09:34
Blee:
A skad miales rozwiazania z 14:55

sinx = cosx
| sinx | |
| = 1 (mozemy podzielic bo ... cosx ≠ 0) |
| cosx | |
7 sie 09:42
Blee:
tg x = 1 i tu chyba sobie poradzisz, prawda pati vel patryk
7 sie 09:42
patryk: czyli x=π/4 +kπ czyli w moim przypadku x=π/4 ∨ π/4 +π ∨ 0 ∨ π ∨ 2π bo sinx=0 dla 0 i dla π
i 2π czy to jest moje rozwiazanie
7 sie 09:58
patryk: mam jeszcze taka wątpliwość jeśli sin x =0 to czy przy wyznaczaniu iloraxu ciągu geometrycznego
q= a3/a2 nie mogę dzielić przez 0 czyli sinx powinien być ≠0
7 sie 10:04
patryk: musze jechać na rehabilitacje , na forum wrócę dopiero ok 15
7 sie 10:06
Blee:
Ciag: 1, 0, 0 JEST ciagiem geometrycznym o q=0
Gdyby w zadaniu kolejnosc tych liczb byla odwrotna to wtedy byloby zalozenie, ze q≠0
7 sie 11:10