podzielność
pati: Pomocy n<36 spełniają liczby naturalne podzielne przez 25. Ile jest takich liczb i ile
wynosi ich suma
6 sie 13:53
Blee:
36 = (33)2 = 272 = (25 + 2)2 = 25*25 + 25*4 + 4 = 25*29 + 4
Czyli patrzysz ile jest liczb podzielnych przez 25 ale mniejszych od 25*29 + 4
6 sie 14:50
Blee:
Zadanie to jest zadaniem z ciagow arytmetycznych
6 sie 14:50
patryk: czyli takich liczb jest29 i licze sume 29 wyrazów ciągu dla a1= 25 i a29=725 suma to
10875
Jeśli tak to wielkie dzieki
7 sie 09:44
Jerzy:
Tak.
7 sie 12:27