Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniające równanie
Xod: Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniające równanie, w tym przypadku
2y2 + xy − x2 = 36
Czy mógłby ktoś przedstawić mi schemat postępowania lub mnie nakierować jak rozwiązać tego typu
równanie?
5 sie 23:08
Adamm:
(y+x)(2y−x)=36
5 sie 23:12
Xod: oj, pomyłka =35 co nie zmienia postaci lewej strony równania.
Rozpatruje przypadki
x+y = 1 2y−x = 35 => wychodzi, że x= −11 więc nie spełnia warunku
x+y = 35 2y−x =1 => x=23 y=12 Spełnia warunek
x+y = 7 2y−x=5 => x=3 y=4 Spełnia warunek
x+y = 5 2y−x=7 => x=1 y=4 Spełnia warunek
Pary liczb (x,y) spełniające warunek to:
A(23,12)
B(3,4)
C(1,4)
5 sie 23:34
5 sie 23:54