www
qwerty: Prosze o kilka wskazowek co do ukladu liniowego (za pomoca macierzy), nie weim tylko co skad
sie bierze
Wyznacz rozwiązanie ogólne układu równan i podaj 2 rozwiazania szczegolwe
{x1+2x2+4x3+x4−5x5=340
{x2+x3+2x4−3x5=120
{2x1+x2+5x3−4x4−x5=320
doszlam do macierzy jednostkowej w tej macierzy (nie wiem czemu tylko 10
01 ?
i chce liczyc macierz bazowa;
x1−2x2−7x4+7x5+ −140
x2+x3+2x4−3x5= 120
{x1 = −140 +2x2+7x4−7x5
{x3= 120 − x2−2x4=3x5
i tu pytanie: czemu wyznaczam x1 i x3 a nie np x4? Bo w tych "kolumnach" znalazlam macierz
jednostkowa?
pozniej tworze macierz z otrzymanych wynikow:
x= [ −140+2x2+7x4−7x5]
x2
120−x2−2x4+3x5
x4
[ x5 ] =
[ −140 ] [2 [7 ] [ −7]
0 1 0 0
120 + 2 [ −1 +2 [ −2 ] +2 [3]
0 0 1 0
[ 0 ] [ 0] 0 1
i tu kolejne pytanie: czemu przed kazda dodawana macierza jest zawsze 2 ?
dalej wiem jak rozwiazac, mam problem z tym, co napisalam
5 sie 14:24