proszę o pomoc
aga: x−>oo
x−>oo
lim [x
2] = gdzie keZ
x−>k
proszę o pomoc
5 sie 12:53
Adamm:
limx→k [x2] nie istnieje dla k≠0
limx→k+ [x2] = k2
limx→k− [x2] = k2−1
limx→0 [x2] = 0
5 sie 13:05
grzest:
| | 1 | | 1 | |
limn→∞ sin |
| =sin(limn→∞ |
| )=sin0=0. |
| | x | | x | |
Podobnie dla kosinusa.
5 sie 13:57
grzest:
Powinno byc oczywiście limx→∞.
5 sie 13:58
Blee:
grzest ... ja bym był daleki od takiego 'wchodzenia z limesem' do sinusa bez wcześniejszego
wykazania, że można to uczynić.
lepiej już chyba zrobić zamianę parametru:
| | 1 | |
limx−> +∞ sin (1/x) = // k = |
| ; k−>0+ // = limk −> 0+ sin k = 0 |
| | x | |
5 sie 23:41
6 sie 11:38
Blee:
Grzest ... ja nie twierdze, ze nie mozna tego uczynic, po prostu napisalem, ze bez napisania
dlaczego to czynimi, to lepiej tego nie czynic
6 sie 16:52