Dowód
Ch.: Udowodnij, że liczba 6*224n + 1 nie jest liczbą pierwszą dla n ≥1
(2 do potęgi drugiej do potęgi 4n)
4 sie 21:46
Adamm:
6*224n+1 ≡ 1 (mod 2)
6*224n+1 ≡ 1 (mod 3)
6*224n+1 ≡ 2 (mod 5)
6*224n+1 ≡ 6 (mod 7)
6*224n+1 ≡ 0 (mod 11)
4 sie 22:53
Adamm: biorąc pod uwagę że 6*224n+1 jest grubo ponad 11, więc nie jest pierwsze
4 sie 22:54
Adamm:
24n ≡ 0 (mod 2)
24n = 164n ≡ 1 (mod 5)
zatem
24n ≡ 6 (mod 10)
z małego twierdzenia Fermata
6*224n+1 ≡ 6*26+1 = 385 = 11*35
4 sie 22:57
Adamm:
ostatnia linijka mod 11
4 sie 22:58