planimetria (obwód)
dominika: Przekątna czworokąta ma długość 12cmi dzieli go na 2 trójkąty, z których jeden ma obwód 29cm, a
drugi 26cm. Ile wynosi obwód czworokąta?
[rozpatrywałam wszystkie możliwości kątów w trójkącie prostokątnym ,ale chyba się za bardzo
zapędziłam ,bo żaden wynik ,który wyszedł nie pasuje

]
10 lut 17:38
ORZEŁ: pomagam
10 lut 17:40
ORZEŁ:

122xyab
a+b+12=29
x+y+12=26
Ob=

Ob=a+b+x+y
a+b=29−12=17
x+y=26−12=14
Ob=31
10 lut 17:42
Monika:
e−przekątna
a,b,c,d−boki
e=12
a+b+e=29
c+d+e=26
−−−−−−−−−−−−− +
a+b+c+d+2e=55
a+b+c+d=55−2e
Obw=55−2*12=55−24=31
10 lut 17:45
dominika: dziękówa
10 lut 17:45