Najmniejsza i największa wartość funkcji liczbowej.
D4n1s0: Dlaczego wartość najmniejsza nie wychodzi mi tym sposobem?
Wzorowałem się na metodzie z podręcznika, ale coś nie wychodzi:
a) f(x) = x
2 D
f = <−2; 4>
−2 ⩽ x ⩽ 4 /
2
4 ⩽ x
2 ⩽ 16
A wartość najmniejsza to 0.
| | 1 | |
b) f(x) = |
| x2 − 4 Df = <−1,4> |
| | 2 | |
−1 ⩽ x ⩽ 4
2
Czyli jak rozwiązywać takie zadanie? Liczyć samą największą, a najmniejszą podstawiając za x
zero?
4 sie 09:09
iteRacj@:
podpowiem inny sposób znajdowania najmniejszej wartości funkcji f(x)=ax
2+bx+c w podanym
przedziale:
1/ sprawdź, czy a>0, wtedy f(x) ma minimum
2/ ustal, dla jakiego argumentu (nazwijmy go x
min) funkcja f(x) ma minimum:
3/ sprawdź, czy x
min należy do podanego przedziału D
f
→ jeśli należy to już masz najmniejszą wartość funkcji w tym przedziale − koniec
→ jeśli nie, to oblicz wartość funkcji dla krańców przedziału domkniętego i wybierz mniejszą
wartość (i już masz najmniejszą wartość funkcji w tym przedziale − koniec)
4 sie 10:09
MMMatma: Przykład a)
najpierw musisz obliczyć p
sprawdzamy: 0 należy do Df
f(0)=0
f(−2)=4
f(4)=16
Spośród trzech wartości wybieramy najmniejszą liczbę, a to jest 0
największą jest 16
Podobnie liczymy c)
4 sie 10:12
PW: Błędne jest wnioskowanie
−2≤x≤4 ⇒ (−2)2≤x2≤16.
Podwójna nierówność
−2≤x≤4
powinna być "przetłumaczona" następująco:
−2≤x<0 ∨ 0≤x≤4,
czyli
2≥−x>0 ∨ 0≤x≤4 .
Teraz dopiero można podnieść stronami do kwadratu (obie strony nieujemne, więc otrzymamy
nierówności równoważne):
4≥(−x|)2>0 ∨ 0≤x2≤42.
4≥x2>0 ∨ 0≤x2≤16
− jak widać ograniczeniem "z dołu" wartości funkcji jest 0 :
x2≥0.
Wartość 0 jest osiągana dla x=0, co jest oczywiste.
Największą wartością funkcji jest liczba 16, osiągana dla x=4.
4 sie 10:23
PW: IteR@cjo i MMMatmo, on jeszcze nie uczył sie o funkcji kwadratowej, wiec liczenie
odciętej wierzchołka paraboli nic mu nie mówi.
4 sie 10:26
iteRacj@:
@PW oczywiście, ja próbowałam obejść problem zamiast go wyjaśnić
4 sie 10:44
D4n1s0: @PW dziękuję, o to mi chodziło.
4 sie 10:54