zagadnienia
Kasia: https://pl-static.z-dn.net/files/d7b/7ad7b92b1da06bd2d05dad2e59de2604.jpg
Cześć wszystkim, mam sprawę

W załączniku znajdują się zagadnienia od 34. do 43. bez 35.
Uczę się na egzamin z RRiC.
Ze względu na chorobę nie mogłam uczęszczać na wszystkie wykłady, a z czego mi wiadomo nawet
nie było tych wszystkich zagadnień na wykładach, a mamy to znać.
Potrzebuję pomocy w poszukiwaniu odpowiedzi do tych zagadnień.
Np. o możliwość podsyłania linków tutaj z tymi odpowiedziami do tych zagadnień z Internetu itp.
Sama próbowałam coś szukać oczywiście, ale nie znalazłam nic sensownego.
Może ktoś z Was się orientuje w jakiej "zakładce" mogę znaleźć te zagadnienia, dziale...
Może ktoś zda jakieś fajne strony matematyczne?

Może ktoś z Was ma dowody tych zagadnień, bo też je kiedyś opracowywał?

Wszelkie pomoce i odpowiedzi mile widziane

Jakby ktoś bylby chetny pomóc to zapraszam

Z góry bardzo dziekuje ♥
3 sie 22:33
Saizou : Polecam książkę
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Fichtenholtz
3 sie 22:38
Adamm:
36.
niech f(x) dąży do a i do b przy x→x0
weźmy dowolny ciąg liczb rzeczywistych {xn}n=1, 2, ..., xn≠x0 taki że xn→x0 przy n→∞
wtedy z definicji Heinego granicy funkcji, ciąg f(xn) dąży zarówno do a jak i do b
ale ciąg nie może dążyć do dwóch różnych granic, więc a=b
stąd jednoznaczność
4 sie 00:16
Adamm:
39.
pierwsza granica, chyba jakiś żart
reszta to zwykła arytmetyka granic (o ile k jest całkowite)
4 sie 00:19
Adamm:
40.
ex = ∑n=0∞ xn/n! dla x∊R
szereg na dowolnym odcinku domkniętym jest zbieżny jednostajnie z kryterium Weierstrassa
szereg funkcji ciągłych zbieżny jednostajnie jest zbieżny do funkcji ciągłej
4 sie 00:23
Adamm:
41.
dla x∊(0, π/2) jest ładny geometryczny argument na nierówność
sinx<x (poszukaj w internecie)
stąd |sinx|≤|x| dla |x|≤1
dla |x|>1 nierówność jest oczywista
4 sie 00:25
Adamm:
37, 38.
patrz te same twierdzenia o ciągach + definicja Heinego
41.
dla sinx→0, patrz 37
dla cosx→1, patrz 38
42.
nierówności, patrz 41
2 pierwsze granice, patrz nierówności
2 ostatnie, patrz 38
43.
geometryczny argument dla nierówności
sinx/x − skorzystaj z nierówności i tej z 41
tgx/x − arytmetyka granic
4 sie 00:31
Adamm:
34.
| | 1 | |
ex−1−x = ∑n=2 |
| xn ≥0 dla x≥0 |
| | n! | |
| | 1 | | x | |
ex−1−x = ∑n=1 ( |
| − |
| ) x2n ≥0 dla 0>x>−1 |
| | (2n)! | | (2n+1)! | |
e
x−1−x ≥0 dla x≤−1 ze względów oczywistych
4 sie 00:45
Adamm:
34.
no i druga wynika z pierwszej
4 sie 00:45
Kasia: Dziekuje Adamm
5 sie 12:54