matematykaszkolna.pl
zagadnienia Kasia: https://pl-static.z-dn.net/files/d7b/7ad7b92b1da06bd2d05dad2e59de2604.jpg Cześć wszystkim, mam sprawę emotka W załączniku znajdują się zagadnienia od 34. do 43. bez 35. Uczę się na egzamin z RRiC. Ze względu na chorobę nie mogłam uczęszczać na wszystkie wykłady, a z czego mi wiadomo nawet nie było tych wszystkich zagadnień na wykładach, a mamy to znać. Potrzebuję pomocy w poszukiwaniu odpowiedzi do tych zagadnień. Np. o możliwość podsyłania linków tutaj z tymi odpowiedziami do tych zagadnień z Internetu itp. Sama próbowałam coś szukać oczywiście, ale nie znalazłam nic sensownego. Może ktoś z Was się orientuje w jakiej "zakładce" mogę znaleźć te zagadnienia, dziale... Może ktoś zda jakieś fajne strony matematyczne? emotka Może ktoś z Was ma dowody tych zagadnień, bo też je kiedyś opracowywał? emotka Wszelkie pomoce i odpowiedzi mile widziane emotka Jakby ktoś bylby chetny pomóc to zapraszam emotka Z góry bardzo dziekuje ♥
3 sie 22:33
Saizou : Polecam książkę Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Fichtenholtz
3 sie 22:38
Adamm: 36. niech f(x) dąży do a i do b przy x→x0 weźmy dowolny ciąg liczb rzeczywistych {xn}n=1, 2, ..., xn≠x0 taki że xn→x0 przy n→ wtedy z definicji Heinego granicy funkcji, ciąg f(xn) dąży zarówno do a jak i do b ale ciąg nie może dążyć do dwóch różnych granic, więc a=b stąd jednoznaczność
4 sie 00:16
Adamm: 39. pierwsza granica, chyba jakiś żart reszta to zwykła arytmetyka granic (o ile k jest całkowite)
4 sie 00:19
Adamm: 40. ex = ∑n=0 xn/n! dla x∊R szereg na dowolnym odcinku domkniętym jest zbieżny jednostajnie z kryterium Weierstrassa szereg funkcji ciągłych zbieżny jednostajnie jest zbieżny do funkcji ciągłej
4 sie 00:23
Adamm: 41. dla x∊(0, π/2) jest ładny geometryczny argument na nierówność sinx<x (poszukaj w internecie) stąd |sinx|≤|x| dla |x|≤1 dla |x|>1 nierówność jest oczywista
4 sie 00:25
Adamm: 37, 38. patrz te same twierdzenia o ciągach + definicja Heinego 41. dla sinx→0, patrz 37 dla cosx→1, patrz 38 42. nierówności, patrz 41 2 pierwsze granice, patrz nierówności 2 ostatnie, patrz 38 43. geometryczny argument dla nierówności sinx/x − skorzystaj z nierówności i tej z 41 tgx/x − arytmetyka granic
4 sie 00:31
Adamm: 34.
 1 
ex−1−x = ∑n=2

xn ≥0 dla x≥0
 n! 
 1 x 
ex−1−x = ∑n=1 (

) x2n ≥0 dla 0>x>−1
 (2n)! (2n+1)! 
ex−1−x ≥0 dla x≤−1 ze względów oczywistych
4 sie 00:45