Przykład - czy da się rozwiązać
Przemek: Mam taki wielomian
x7 − 2x3 − x >= 0
Jest on podany jako przykład wielomianu w necie i próbowałem go rozwiązać, ale nie daje rady.
Zrobiłem tak:
x(x6 − 2x2 − 1) >= 0
Z tego nasze jedno miejsce zerowe jest w zerze.
Próbowałem znaleźć drugie miejsce, ale nie niestety nie ma tego z twierdzenia z resztą
że powinno to być 1 lub −1.
Można to jeszcze zamienić na −x + x(x3+√2x)(x3−√2x) >= 0, ale też nic nie daje.
Jak mam ustalić kolejne miejsce zerowe skoro f(1) = −2 i f(−1) =−2, a dla f(2) = 110, a f(−2) =
−110
Może nie znam jakiegoś twierdzenia dopiero raczkuje w rozszerzeniu ^^
3 sie 22:13
Saizou : Podstawmy za x2=t, mamy wówczas
t3−2t−1=0
Łatwo zauważyć że − 1 jest rozwiązaniem tego rownania
Myślę że dalej sam dasz radę
PS. I nie z twierdzenia o reszcie, a z tw. O pierwiastkach wymiernych wielomianu
3 sie 22:37
Przemek: Oke.
Wyszło mi więc:
x(x
2+1)(t
2−t−1) >= 0
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
Więc x = 0 ; x2=/=−1 ; a z delty wychodzi t1 = |
| i t2 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+√5 | | 1+√5 | | 1−√5 | |
Skoro x2 = t więc x1 = − |
| lub |
| ,a x2 = − |
| lub |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wtedy trzeba rozpatrzyć przedziały dla 4 rozwiązań?
Btw: Całkowicie zapomniałem że mogłem sobie t podstawić ^^
3 sie 22:53
Przemek: Oczywiście te x1 i x2 jeszcze całe pod pierwiastkiem czyli:
| | 1+√5 | | 1+√5 | |
x1 = − √ |
| lub √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√5 | | 1−√5 | |
x2 = −√ |
| lub √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 sie 22:55
Saizou : t2 odpada bo t>=0, wynika to z postawienia t=x
2 (kwadrat nie może być ujemny)
3 sie 23:24
Przemek: No tak masz rację z tym. Przecież nie można wyciągnąć pierwiastka z minusa ^^. W takim razie
Więc rozwiązanie to?:
| | 1+√5 | | 1+√5 | |
xE < −√ |
| ; 0 > i < √ |
| ; +nieskonczonosc ) |
| | 2 | | 2 | |
3 sie 23:34
Saizou :

W teorii i praktyce można wyciągnąć pierwiastek parzystego stopnia z liczby ujemnej,
ale na razie nie zaprzątaj sobie tym głowy
4 sie 10:42
PW: Przemku, nie pisz "rozwiązanie to
| | 1+√5 | | 1+√5 | |
<−√ |
| , 0> i <1, √ |
| ,∞)", |
| | 2 | | 2 | |
bo to ewidentny błąd logiczny − użycie spójnika "i" powoduje, że zbiór jest pusty.
4 sie 10:53
Przemek: Saiozu az jestem ciekawy jak

Moze dojde do tego bo jestem dopiero w polowie materialu
rozszerzenia.
PW Wiem wlasnie chcialem zmienic na lub ale nie mozna edytowac. Nie wiedzialem jak zrobic
ten znaczek przypominajacy u wiec dalem po prostu i xd
4 sie 10:58
Saizou :
Przemek nad okienkiem wpisywania masz różne symbole, jeśli klikniesz wybrany, to się
wstawi do tekstu. Jeśli brakuje Ci jakiegoś "znaczka" kliknij w inne, tam jest ich więcej

Jeśli chcesz rysować, kliknij rysuję
4 sie 11:00