qw
ewelcik: rozwiąż układ równan (potrzebuje wskazowek)
{−2x2+x3=0
{x1−2x2+2x3=0
{x1−x2+x4=0
wyznacz rozwiazanie ogolne ukladu rownan i podaj rozwiazania szczegolowe?
napisalby ktos w krokach co po kolei liczyc? reszte juz rozwiaze tylko potrzebuje wskazowek.
bede wdzieczna
3 sie 19:50
Saizou :
Metoda eliminacji Gaussa
3 sie 20:12
ewelcik: ile tych zer musze otrzymac? czy tylko zeby pod przekatna byly zera?
3 sie 20:18
Saizou :
pod albo nad (jak kto woli

) masz otrzymać macierz trójkątną
3 sie 20:38
mat: 2 pytania:
czy tam jest x2 czy x2 w pierwszym rownaniu?
czy w trzecim rownaniu jest x4 czy nie czasem powinno byc x3?
3 sie 20:40
3 sie 20:41
Adamm:
@mat, z tym x2 to pewnie błąd, ale x4 jak najbardziej w porządku
3 sie 21:57
iteRacj@: x
4 jest w porządku i jeszcze przydatne

np. jako parametr
wtedy
3 sie 22:38
mat: jasne
4 sie 07:02
ewelcik: przepraszam za nieobecnosc... wiec z x2 jest bład powienien byc nie jako kwadrat ale normalna
liczba,
iteRacja@ jak otzrymac wyniki, ktore sa zapisane w poscie?
4 sie 20:33