Funckja wymierna monotonicznosc
Funckjawymierna: Dzień dobry . Jeśli mam funkcje wymierna to czy montonicznosc musze zapisać np ze funkcja jest
malejąca w przedziałach (−nieskończoność, 0) i (0, nieskończoność). Czy mogę napisać, że
funkcja jest malejąca dla x należących do R bez 0?
3 sie 16:03
Funckjawymierna: Czy ten drugi zapisa sugeruje tylko, że funkcja jest ciągła, tylko 0 jakby nie należy do
dziedziny? Nie wiem czy jest zrozumiałe to co pisze. Chodzi mi o to, że 0 byłoby po prostu z
otwartym koleczkiem
3 sie 16:06
Saizou :

Nie możesz, bo to by oznaczało, że w całej dziedzinie funkcja maleje, łatwo podać kontrprzykład
dla R\{0}, aby funkcja była rosnąca, rozważ funkcję f(x)=1/x
3 sie 16:14
Funckjawymierna: Czyli chodzi o to, że np.:
f(−1) = −1
f(1) = 1
i to mogłoby wskazywać na to, że funkcja jest rosnąca? Dobrze zrozumiałam?
3 sie 17:13
Funckjawymierna:

A gdybym miała taki wykres, to mogę zapisać monotoniczność na 2 sposoby?
1) funkcja rosnąca dla x należących od (−nieskończoności,0) i (0, nieskończoności)
2) funkcja rosnąca dla x należących do R bez 0?
3 sie 17:16
PW: Tak, ale stwierdzenie 2) jest silniejsze od 1), i należałoby użyć 2).
3 sie 18:11
Jerzy:
17:13
Tak, f(−1) < f(1) sugeruje,że funkcja jest rosnąca.
3 sie 18:15
Jerzy:
17:16
Funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie.
3 sie 18:22