czy zbiór punktów jest funkcją?
Nikto0: a płaszczyźnie z układem współrzędnych dane są dwa zbiory punktów
A={(−3,3),(0,4),(2,5),(2,0),(3,−7),(4,9)}
B={(−3,4),(0,4)(2,−2),(3,0),(4,−1)}
jeden z tych zbiorów jest wykresem pewnej funkcji f:{−3,0,2,3,4}→R a)Wskaż zbiór który jest
wykresem funkcji f uzasadnij,że drugi zbiorów nie jest wykresem żadnej funkcji ze zbioru
{−2,0,2,3,4} w zbiór R
Proszę o pomoc nie rozumiem tej części zadania: nie jest wykresem żadnej funkcji ze zbioru
{−2,0,2,3,4} w zbiór R
3 sie 15:40
Nikto0: poprawka: Na płaszczyźnie.
3 sie 15:43
Adamm:
A nie jest wykresem, bo mamy (2, 5) i (2, 0)
funkcja może przyjmować tylko jedną wartość
B jest wykresem
3 sie 15:49
Adamm:
"funkcja może przyjmować tylko jedną wartość"
dla danego argumentu, w tym przypadku x=2, możemy mieć tylko jedną wartość
tutaj dla x=2 mamy 5, 0 jako wartości
tak być nie może
3 sie 15:50