Witajcie mógłby ktoś ujarzmić to zadanko :)?
JSNZ: W trójkącie ABC na przedłużeniach boków AB, CB i środkowej MB obrano odpowiednio punkty
K, L i N tak, że
BK=3AB, BL=5CB oraz BN=4MB
Znajdź stosunek pól trójkątów AMC i KLN.
3 sie 15:36
iteRacj@:

środkowa MB − odcinek łączący wierzchołek B ze środkiem przeciwległego boku czyli AC
z tego wynika, że M należy do boku AC, więc nie mogą tworzyć trójkąta
czy taka jest treść zadania?
3 sie 19:44
JSNZ:

chodzi o przedłużenia tych długości
3 sie 20:58
iteRacj@:
Punkty A,M,C są współliniowe, nie tworzą trójkąta, a poleceniu jest porównanie pola trójkąta
AMC.
3 sie 21:06
JSNZ: Chodzi o ABC i KLN
3 sie 21:22
iteRacj@:

|AC|=|AM| ⇒ P
ABM=P
BMC
|BK|=3|BA|, |BL|=5|CB| oraz |BN=4|MB|
P
ABM=1/2*|AB|*|BM|*sin α
P
BKN=1/2*3|AB|*4|BM|*sin α
więc P
BKN = 12*P
ABM
P
BMC=1/2*|BC|*|BM|*sin β
P
BLN=1/2*5|BC|*4|BM|*sin β
więc P
BLN = 20*P
BMC
P
BKN+P
BLN = 12*P
ABM+20*P
BMC = 32*P
ABM =
16*PABC
P
ABC=1/2*|BC|*|AB|*sin (α+β)
P
BLN=1/2*5|BC|*3|AB|*sin (α+β)
więc P
BLK =
15*PABC
P
BKN+P
BLN−P
BLK = P
NLK = 16*P
ABC−15*P
ABC = P
ABC
3 sie 22:30