równanie z parametrem
jery: mam problem z rozwiązaniem : dla jakiego parametru m równanie sinx+ sin(π/3 − x)=2m/(m−1) ma
rozwiązania
czy mam podstawić za π/3 60 i zastosować wzór na sin różnicy 2 kątów czyli
sinx+ √3cosx/2 − sinx/2 i nie wiem co dalej
3 sie 13:06
Jerzy:
Wkorzystaj wzór na sumę sinusów.
Potem, po lewej stronie zostaw tylko sinus i nałóż warunek: |sinA| ≤ 1
3 sie 13:13
Jerzy:
Sorry , po lewej zostawiasz oczywiście cosinus, ale warunek ten sam.
3 sie 13:15
Jerzy:
Warunek: |cosA| ≤ 1
3 sie 13:23
jery: sinx+ sin(π/3 − x)=2sin(x+π/3 −
x)/2cos(x−π/3+x)/2=2sinπ/6cos(2x−π/3)/2=2sinπ/6cos(x−π/6)=cos(x−π/6)=
czy to jst dobre przekształcenie i jeśli tak to jak zrobić to przyrównanie
3 sie 13:37
Jerzy:
2sin(π/6)*cos(x − π/6) = 2m/(m−1) ⇔ cos(x − π/6) = 2m/(m − 1) i teraz:
3 sie 13:40
jery: czy mogę prosić o jakieś wskazówki jak rozwiązać tę nierwność z wartoscią bezwzgledna
3 sie 13:48
Jerzy:
| a | ≤ 1 ⇔ − 1 ≤ a ≤ 1
3 sie 13:49
jery: x∊(−∞,−1)∨<−1/3,1)∨(1.+∞) to dla a≥−1 czy dobrze
3 sie 14:05
Jerzy:
Nie.
3 sie 14:08
jery: a≤1 m∊<−1,1) wiec ostateczne m∊<−1/3,1)
3 sie 14:10
Jerzy:
| | 1 | |
Nie. Rozwiązanie: m ∊ [ −1; |
| ] |
| | 3 | |
3 sie 14:13
jery: m∊(−∞,1/3>∨(1.+∞) to dla a≥−1
3 sie 14:14
jery: wielkie dzieki
3 sie 14:21