macierze
asas: jaka metoda rozwiazac uklad rownan z dziedziny macierze?
chodzi mi tylko o metode, reszte juz rozwiaze
2x1 −x3 + x4 = 4
2x2 + x3 + x4 = 0
x1 + x3 = 1
−2x1 + x3 −x4 = −4
2 sie 21:21
Benny: Gauss, wyznaczniki nic nie dadzą, bo rozwiązanie będzie zależne od r parametrów.
2 sie 21:28
asas: jak rozpoznac jaka metoda rozwiazac dany uklad? jest na to jakis sposob?
2 sie 21:39
iteRacj@:
Tutaj masz układ czterech równań z czterema niewiadomymi, ale pomnóż pierwsze równanie przez
(−1) i porównaj z czwartym.
Będzie widać, dlaczego wyznaczniki nic nie dadzą.
2 sie 22:26