Wykaż, że funkcja jest nieparzysta
D4n1s0: Dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór R.
| | f(x)−f(−x) | |
Wykaż, że funkcja y=g(x), gdzie g(x)= − |x| * |
| , jest nieparzysta. |
| | 2 | |
| | f(−x)−f(x) | | −f(x) + f(−x) | | −[f(x) − f(−x)] | |
g(−x) = − |−x| * |
| = − |x| * |
| = − |x| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
gdzie robię błąd?
2 sie 15:34
Adamm: nigdzie nie ma błędu
2 sie 15:37
Adamm: tzn. błędu nie ma (ah, ten kochany język polski)
2 sie 15:38
D4n1s0: Ale końcowy efekt to nie jest funkcja −g(x), czyli nieparzysta?
2 sie 15:40
ite:
o 15:37 nie zrobiłeś żadnego błędu językowego
2 sie 15:42
Adamm:
| | f(x)−f(−x) | | f(x)−f(−x) | |
|x|* |
| = −(−|x|* |
| ) = −g(x) |
| | 2 | | 2 | |
@ite, wiem, po prostu moim zdaniem język polski jest nielogiczny pod tym względem
2 sie 15:49
ite:
@ Adamm
polski jest logiczny bo jest fleksyjny
angielski jest logiczny bo jest pozycyjny
a że to są inne logiki ... to dobrze
2 sie 16:05
D4n1s0: Dzięki.
2 sie 16:06