układ Cramera, ile liczyc wyznaczników
eeee: dla jakiej wartosci parametru m układ równan jest ukladem Cramera. Dla wyznaczonej wartości
rozwiaz uklad rownan:
{ x1+mx2+ x3= −3
{ mx1+ (m−3) x2 = 0
{x1+ x2+x3 = −1
wiem ze tworze macierz,obliczam m itd, licze wyznacznik i tu pojawia sie problem. w tym zadaniu
det= −2
moge zastosowac Craemra, tylko dlaczego w tym zadaniu musze liczyc wyznacznik do kazdego x?
det x1, det x2, det x3, w innym zad gdy wyznacznik wyszedl = 3 od razu bylo napisane ze uklad
oznaczony
i ze rozwiazaniem sa 0. Dlaczego tak robimy?
Ktoś pomoże wytłumaczyc kiedy musze liczy wszystkie wyznaczniki szczegolne a kiedy tylko jeden
głowny?
2 sie 13:11
ite:
układ równań liniowych będzie układem Cramera, gdy
474
1/ liczba równań będzie taka sama jak liczba niewiadomych
2/ wyznacznik główny (wyznacznik macierzy współczynników układu) będzie różny od zera
warunek 1/ jest już spełniony (trzy równania, trzy niewiadome)
teraz musisz wskazać wartości parametru m spełniające warunek 2/
wg mnie det W ≠ −2 i zależy od m
2 sie 15:35
eeee: Ok ale kiedy liczę po kolei wyznaczniki szczególne a kiedy tylko wyznacznik główny? W jednym
zadaniu nawet nie liczyliśmy wyznaczniki szczegółowych a było wiadomo że jest oznaczony. Kiedy
muszę liczyć dodatkowo wyznaczniki szczególne a kiedy to pominąć? Chodzi mi głównie o to
2 sie 17:09
eeee: Warunki powyzsze rozumiem
2 sie 17:38
iteRacj@:
Jeżeli masz polecenie, takie jak w pierwszym zdaniu: "sprawdź czy (albo sprawdź kiedy) układ
równań jest układem Cramera", to sprawdzasz warunek pierwszy i drugi→ (czyli liczysz
wyznacznik główny) i na tym kończysz.
Jeśli masz polecenie rozwiąż układ równań, a jak w drugim zdaniu, to po takim sprawdzeniu dalej
obliczasz wyznaczniki dla poszczególnych niewiadomych.
2 sie 18:51
iteRacj@:
"w innym zad gdy wyznacznik wyszedł = 3 od razu było napisane ze układ oznaczony i ze
rozwiązaniem są 0".
Może też być taka sytuacja, że wyznacznik główny W≠0 a układ ma tylko rozwiązanie zerowe.
| ⎧ | 5x+3y+4z=0 | |
| ⎨ | 3x+z=0 |
|
| ⎩ | 6x+3y+6z=0 | |
pewnie o taką sytuację pytasz.
2 sie 19:30
eeee: Było to takie zad:
dla jakiej wartosci parametru m układ równań jest układem jednorodnym? dla wyrazonej wartosci
rozwiaz uklad rownan:
{ mx1−2x2+(m−1)x3=m−1
{2x1+mx2+mx3=m2−2m+1
{(m−1)x1+(m+1)x2+x3=0
wyszlo ze m=1
detA= 3
i na tej podstawie zostalo wywnioskowane stwierdzenie:
na mocy twierdzenia cramera uklad jest oznaczony, zatem jego jedynym wynikiem jest wektor
zerowy.
I tu pytanie: dlaczego jedynym wynikiem jest wektor zerowy?
Bo jest to uklad jednorodny?
2 sie 20:07
iteRacj@:
tak, dla m=1 otrzymujemy układ jednorodny o niezerowym wyznaczniku głównym i układ ma tylko
rozwiązanie zerowe
2 sie 20:17
eeee: Dziękuję ślicznie za pomoc
2 sie 20:30