jak to rozwiaązać
erzi: oblicz dla jakich wartości parametru α wielomian W(x)=x3 − (2cos4α)x2 + 3x − cos4α − 5 jest
podzielny przez dwumian x−2
1 sie 13:02
Jerzy:
Warunek: W(2) = 0
1 sie 13:05
Adamm:
W(2) = 0
i lecisz
1 sie 13:05
Jerzy:
Dochodzisz do: 1 − cos4α = 0
1 sie 13:06
erzi: tak , dzięki ale co dalej cos 4α=1 czyli α=
1 sie 13:17
Jerzy:
A kiedy cosx = 1 ?
1 sie 13:18
erzi: dla 4α=0 +−2kπ
1 sie 13:20
Adamm:
4α=2kπ
k zakładamy że jest całkowite, czyli może być i ujemne
1 sie 13:21
erzi: czy to będzie +−kπ/2
1 sie 13:21
1 sie 13:23
erzi: wielkie dzięki ,życzę miłego dnia
1 sie 13:26
Adamm:
@Jerzy, kiedy cosx = 1?
1 sie 13:30
Adamm:
A dobra, przez 4 podzieliłeś
1 sie 13:30