Wykaż, że funkcja jest różnowartościowa
D4n1s0: Mógłby ktoś sprawdzić czy te zadania są dobrze:
Wykaż, że funkcja jest różnowartościowa:
f(x) = −4√x
f(x1) = f(x2)
−4√x1 = −4√x2 / (−4)
√x1 = √x2 / √
|x1| = |x2|
x1=x2
Wiadomo, że funkcja y=f(x) jest różnowartościowa. Wykaż, że dla dowolnej, różnej od zera,
wartości parametru k, funkcja y=g(x), gdzie g(x) = k f(x) jest też różnowartościowa.
f(x1) = f(x2) ⇒ x1 = x2
f(x1) = f(x2) / k
k f(x1) = k f(x2)
g(x1) = g(x2)
x1 = x2
Czy takie rozwiązanie wystarczy?
1 sie 09:03
Blee:
1) W tym wykazywaniu zabraklo przedewszystkim dziedziny.
Bez niej opuszczenie modułów jest błędem logicznym.
2) Raczej od drugiej strony czyli wychodzimy od g(x) i dochodzimy do f(x) ktore wiemy ze jest
roznowartosciowe
1 sie 09:49
D4n1s0: Czyli z dziedziną będzie już w porządku?
1 sie 10:00
Blee:
tak ... bo na chwilę obecną
|x
1| = |x
2| ⇒ x
1 = x
2 NIE JEST prawdą

Natomiast jest, jeżeli wiemy, że x
1,x
2 ≥ 0
1 sie 10:41
Jerzy:
1)
D: x ∊ [0;+∞]
Niech: x1 ≠ x2 ⇒ √x1 ≠ √x2
f(x1) − f(x2) = −4√x1 + 4√x2 = 4(√x2 − √x1) ≠ 0 ⇒ f(x1) ≠ f(x2) c.n.w.
1 sie 10:43