wykaż
Anka: W trójkącie prostokątnym ABC o przyprostokątnych 12 i 5
na przeciwprostokątnej BC wybrano punkt M tak,że obwody trójkątów ABM i ACM są równe.
Wykaż,że stosunek promieni okręgów wpisanych w trójkąty ABM i ACM jest równy
stosunkowi odcinków |BM|/|MC|
31 lip 21:24
Mila:

|BC|=c=13
5+y+m=12+x+m
r
x− promien okręgu wpisanego w ABM
r
y− promien okręgu wpisanego w ACM
| PΔABM | | x | |
| = |
| − Δ mają tę samą wysokość opuszczoną z wierzchołka A |
| PΔACM | | y | |
odpowiednio na BM i CM
Stąd:
cnw
=======================
31 lip 22:27
Blee:

5+b = 12+a −> b = 7 + a
a + b = 13 −> 2a = 6 −> a = 3 −> b = 10
| R | | P1 | | 5*b*sinα | | 5*b*(12/13) | | b | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| r | | P2 | | 12*a*sinβ | | 12*a*(5/13) | | a | |
c.n.w.
31 lip 22:34