matematykaszkolna.pl
układ równań iteracyjny/rekurencyjny eqr: Witajcie, Mam zadanie do zoptymalizowania, dlatego poszukuję szybkiego wyliczenia dwóch wartości: mam: − n = (1.2.3 .. 64) //liczby naturalne − C = cos(Pi/64) //stała − S = sin(Pi/64) //stała A(1) = 1; B(1) = 0; A(n) = A(n−1) * C + B(n−1) * S B(n) = B(n−1) * C + A(n−1) * S i pytanie, jak szybko wyliczyć np. A(50) i B(50), bez liczenia elementów pośrednich ?
31 lip 15:12
Adamm:
nawias
A(n−1) B(n−1)
nawias
nawias
B(n−1) A(n−1)
nawias
nawias
C S
nawias
nawias
S C
nawias

nawias
A(n) B(n)
nawias
nawias
B(n) A(n)
nawias

=

nawias
C S
nawias
nawias
S C
nawias

nawias
A(n) B(n)
nawias
nawias
B(n) A(n)
nawias

n−1 =

nawias
C−α S
nawias
nawias
S C−α
nawias

det(
) = (C−α)2−S2 = 0 ⇔ α=C+S lub α=C−S

α=C+S
nawias
−S S
nawias
nawias
S −S
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

N{x y} =
⇒ wektor własny

α=C−S
nawias
S S
nawias
nawias
S S
nawias
nawias
x
nawias
nawias
y
nawias

nawias
0
nawias
nawias
0
nawias

nawias
1
nawias
nawias
−1
nawias

=
⇒ wektor własny

nawias
C S
nawias
nawias
S C
nawias

nawias
1 1
nawias
nawias
−1 1
nawias
nawias
C−S 0
nawias
nawias
0 C+S
nawias
nawias
1/2 −1/2
nawias
nawias
1/2 1/2
nawias

=

nawias
C S
nawias
nawias
S C
nawias

nawias
1 1
nawias
nawias
−1 1
nawias
nawias
(C−S)n−1 0
nawias
nawias
0 (C+S)n−1
nawias
nawias
1/2 −1/2
nawias
nawias
1/2 1/2
nawias

n−1 =
=

nawias
Mn−1+Nn−1 Mn−1−Nn−1
nawias
nawias
Mn−1−Nn−1 Mn−1+Nn−1
nawias

(1/2)

gdzie M=C+S, N=C−S zatem:
 (C+S)n−1+(C−S)n−1 
A(n) =

2 
 (C+S)n−1−(C−S)n−1 
B(n) =

2 
31 lip 15:47
Adamm: wiem że pewnie nie o to chodziło, ale myślę że zaszedł wielki postęp
31 lip 15:53
eqr: Dzięki za chęci Nie do końca o to chodziło, w dodatku ja zrobiłem mały błąd, powinno być: A(n) = A(n−1) * C − B(n−1) * (− S) B(n) = A(n−1) * (− S) + B(n−1) *C A to zmienia postać rzeczy, wyliczyłem pierwsze 6 wzorów i nie wygląda to różowo... A(1) = 1 B(1) = 0 A(2) = C B(2) = S A(3) = C2−S2 B(3) = −2SC A(4) = C3−3S2C B(4) = S3+3C2S A(5) = C4+S4−6S2C2 B(5) = 4S3C−4C3S A(6) = C5+5S4C−10C3s2 B(6) = −S5−5C4S+10S3C2 Reasumując jeżeli wyliczamy to za pomocą sin/cos to każdy element następny będzie wielomianem stopnia n−1, a to przy liczeniu na kompie dla mnie daje w szczególnym przypadku wielomian stopnia 511 (w przypadku liczenia do 512)... Co mija się z celem
31 lip 18:47
Adamm: właściwie, uprasza to bardzo dużo A(n) = A(n−1)C + B(n−1)S B(n) = B(n−1)C − A(n−1)S A(1) = sin(π/2) B(1) = cos(π/2) A(n−1) = sin(an−1) B(n−1) = cos(an−1) A(n) = sin(an+π/64) B(n) = cos(an+π/64) an = π/2+(n−1)π/64 A(n) = sin(π/2+(n−1)π/64) B(n) = cos(π/2+(n−1)π/64)
31 lip 19:07
eqr: Wielkie dzięki − 100% pokrycia na wykresie, dane w 100% zgodne z tym co program generuje Teraz mogę usunąć pobieranie danych z tablicy i liczyć w każdym wątku swoją wartość −> wąskim gardłem jest dostęp do pamięci, dlatego poszukiwałem takiego rozwiązania. Problem rozwiązany
31 lip 19:35
Saizou : mogłeś też (jeśli to programujesz) obliczać tylko poprzedni wyraz i potem go kasować (ew nadpisywać zmienne), bo tylko to potrzebujesz do obliczania kolejnego
31 lip 20:16
eqr: Robię to na GPU, gdzie mam na jeden blok 512 wątków, a więc te 512 wątków liczy jedną linijkę tablicy 2D(1024x1024) Niestety odczyt z pamięci RAM GPU kosztuje... więc wpadłem na pomysł wyliczania tego Niestety jak każdy wątek liczy sinusa i cosinusa, to już mogę powiedzieć, że wychodzi gorzej To co sugerujesz zadziała dobrze przy jednym wątku, inaczej nie będzie to efektywne, bo wchodzimy w programowanie sekwencyjne, a nie równoległe i całe przyśpieszenie leci do kosza na GPU. Zapis do Schared na GPU też odpada, bo raz użyte dane siedzą w cache − odczyt następuje tylko jeden raz na dany Kernel i tam chciałem to przyśpieszyć, ale obliczenia sin/cos są znacznie droższe niż odczyt i tak zapchanej pamięci.
31 lip 23:36
eqr: aha, już miałem to wyliczone wcześniej i z tablicowane (metoda iteracyjna z dodawaniem sin i cos), ale nadal szukałem optymalizacji i skrócenie czasu obliczeń, bo wiem że 5% wątków lata pusto bo czeka na dane, a teraz niestety ale to pamięć nie jest dociążona w 100%
31 lip 23:40