układ równań iteracyjny/rekurencyjny
eqr: Witajcie,
Mam zadanie do zoptymalizowania, dlatego poszukuję szybkiego wyliczenia dwóch wartości:
mam:
− n = (1.2.3 .. 64) //liczby naturalne
− C = cos(Pi/64) //stała
− S = sin(Pi/64) //stała
A(1) = 1;
B(1) = 0;
A(n) = A(n−1) * C + B(n−1) * S
B(n) = B(n−1) * C + A(n−1) * S
i pytanie, jak szybko wyliczyć np. A(50) i B(50), bez liczenia elementów pośrednich ?
31 lip 15:12
Adamm:
| A(n−1) B(n−1) | | | B(n−1) A(n−1) | |
| | | | |
= | |
| | |
| | | |
det( | ) = (C−α)2−S2 = 0 ⇔ α=C+S lub α=C−S |
| | |
α=C+S
α=C−S
| | | Mn−1+Nn−1 Mn−1−Nn−1 | | | Mn−1−Nn−1 Mn−1+Nn−1 | |
| |
(1/2) | |
| | |
gdzie M=C+S, N=C−S
zatem:
| | (C+S)n−1+(C−S)n−1 | |
A(n) = |
| |
| | 2 | |
| | (C+S)n−1−(C−S)n−1 | |
B(n) = |
| |
| | 2 | |
31 lip 15:47
Adamm:
wiem że pewnie nie o to chodziło, ale myślę że zaszedł wielki postęp
31 lip 15:53
eqr: Dzięki za chęci

Nie do końca o to chodziło, w dodatku ja zrobiłem mały błąd, powinno być:
A(n) = A(n−1) * C − B(n−1) * (− S)
B(n) = A(n−1) * (− S) + B(n−1) *C
A to zmienia postać rzeczy, wyliczyłem pierwsze 6 wzorów i nie wygląda to różowo...
A(1) = 1
B(1) = 0
A(2) = C
B(2) = S
A(3) = C
2−S
2
B(3) = −2SC
A(4) = C
3−3S
2C
B(4) = S
3+3C
2S
A(5) = C
4+S
4−6S
2C
2
B(5) = 4S
3C−4C
3S
A(6) = C
5+5S
4C−10C
3s
2
B(6) = −S
5−5C
4S+10S
3C
2
Reasumując jeżeli wyliczamy to za pomocą sin/cos to każdy element następny będzie wielomianem
stopnia n−1, a to przy liczeniu na kompie dla mnie daje w szczególnym przypadku wielomian
stopnia 511 (w przypadku liczenia do 512)... Co mija się z celem
31 lip 18:47
Adamm:
właściwie, uprasza to bardzo dużo
A(n) = A(n−1)C + B(n−1)S
B(n) = B(n−1)C − A(n−1)S
A(1) = sin(π/2)
B(1) = cos(π/2)
A(n−1) = sin(an−1)
B(n−1) = cos(an−1)
A(n) = sin(an+π/64)
B(n) = cos(an+π/64)
an = π/2+(n−1)π/64
A(n) = sin(π/2+(n−1)π/64)
B(n) = cos(π/2+(n−1)π/64)
31 lip 19:07
eqr: Wielkie dzięki − 100% pokrycia na wykresie, dane w 100% zgodne z tym co program generuje

Teraz mogę usunąć pobieranie danych z tablicy i liczyć w każdym wątku swoją wartość −> wąskim
gardłem jest dostęp do pamięci, dlatego poszukiwałem takiego rozwiązania.
Problem rozwiązany
31 lip 19:35
Saizou :
mogłeś też (jeśli to programujesz) obliczać tylko poprzedni wyraz i potem go kasować (ew
nadpisywać zmienne), bo tylko to potrzebujesz do obliczania kolejnego
31 lip 20:16
eqr: Robię to na GPU, gdzie mam na jeden blok 512 wątków, a więc te 512 wątków liczy jedną linijkę
tablicy 2D(1024x1024)
Niestety odczyt z pamięci RAM GPU kosztuje... więc wpadłem na pomysł wyliczania tego
Niestety jak każdy wątek liczy sinusa i cosinusa, to już mogę powiedzieć, że wychodzi gorzej

To co sugerujesz zadziała dobrze przy jednym wątku, inaczej nie będzie to efektywne, bo
wchodzimy w programowanie sekwencyjne, a nie równoległe i całe przyśpieszenie leci do kosza na
GPU.
Zapis do Schared na GPU też odpada, bo raz użyte dane siedzą w cache − odczyt następuje tylko
jeden raz na dany Kernel i tam chciałem to przyśpieszyć, ale obliczenia sin/cos są znacznie
droższe niż odczyt i tak zapchanej pamięci.
31 lip 23:36
eqr: aha, już miałem to wyliczone wcześniej i z tablicowane (metoda iteracyjna z dodawaniem sin i
cos), ale nadal szukałem optymalizacji i skrócenie czasu obliczeń, bo wiem że 5% wątków lata
pusto bo czeka na dane, a teraz niestety ale to pamięć nie jest dociążona w 100%
31 lip 23:40