Wykaż, że funkcja
D4n1s0: Funkcja y=f(x) jest rosnąca w zbiorze R. Wykaż, że funkcja y=g(x) gdzie g(x) = 2 f(x), jest
także rosnąca w zbiorze R.
Wiem jak to rozwiązać, ale jak to poprawnie zapisać:
g(x1) − g(x2) = 2 [f(x1) − f(x2)]
f(x1) − f(x2) < 0, liczba dodatnia razy liczba ujemna, dalej daje ujemną zatem:
g(x1) − g(x2) < 0
czyli funkcja jest rosnąca.
Czy to poprawny zapis?
30 lip 14:28
Adamm:
Weźmy x1, x2 tak by
x1<x2
to
f(x1)<f(x2)
2f(x1)<2f(x2)
g(x1)<g(x2)
x1<x2 ⇒ g(x1)<g(x2)
więc funkcja g jest rosnąca
30 lip 14:43
D4n1s0: Dzięki.
30 lip 16:08