matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hmjmghhmgj
bee:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y takich, że |x|≠|y|, prawdziwa jest
(x−y)(x3+y3)
1
nierówność
>
. Użyłem wzorów i pozostało mi do
(x+y)(x3−y3)
3
udowodnienia, że x
2
+y
2
>xy, o ile wszystko zrobiłem dobrze
30 lip 13:12
ICSP:
(x−y)(x
3
+ y
3
)
L =
=
(x+y)(x
3
− y
3
)
x
2
− xy + y
2
2xy
=
= 1 −
≥
x
2
+ xy + y
2
x
2
+ xy + y
2
2xy
1
1 −
=
3xy
3
Nierówność wynika, z faktu, że (x−y)
2
≥ 0 ⇒ x
2
+ y
2
≥ 2xy ⇒ x
2
+ y
2
+ xy ≥ 3xy
30 lip 13:22