dsadad
bee: 3(x+√2)=x3+2√2 rozwiąż równanie
30 lip 12:07
Jerzy:
x3 − 3x −√2 = 0 , teraz zauważ,że x = −√2 jest pierwiastkiem tego równania.
30 lip 12:16
bee: Da się to jakoś ładnie uzasadnić?
30 lip 12:26
Jerzy:
Skąd masz to zadanie ?
30 lip 12:30
bee: matemaks, ale niestety rozwiązanie jest dostępne tylko dla premium
30 lip 12:35
30 lip 12:35
Adamm:
zauważyć że (√2)3=2√2
3(x+√2)=(x+√2)(x2−√2x+2)
x=−√2 lub x2−√2x−1=0
itd.
30 lip 12:35
gg:
x3−3x−√2=x3−2x
−x−√2=x(x2−2)−(x+√2)=x(x−√2)(x+√2)−(x+√2)=(x+√2)(x2−√2x−1)=0.
Dalej już licz samodzielnie.
30 lip 12:36
bee: Dzięki, już to widzę
30 lip 12:41