nierównosc
ulka: | | x − 1 | |
Rzwiąż nierówność √x − 1/x + √1 − 1/x > |
| |
| | x | |
30 lip 11:32
xyz:
zalozenia:
1)
| | 1 | |
x− |
| ≥ 0 −−> x3−x ≥ 0 −−> x(x2−1) ≥ 0 −−> x(x−1)(x+1) ≥ 0 |
| | x | |
stad x ∊ <−1;0> U <1;
∞)
oraz
2)
| | 1 | |
1− |
| ≥ 0 −−> x2−x ≥ 0 −−> x(x−1) ≥ 0 |
| | x | |
stad x ∊ (−
∞;0> U <1;
∞)
oraz wszedzie jest dzielenie przez x wiec x ≠ 0
zatem
x ∊ <−1;0) U <1;
∞)
30 lip 11:56
xyz: reszta samemu
30 lip 11:56
ulka: No właśnie nie wiem jak dalej
30 lip 13:30
xyz: sprawdz dla jakich iksow prawa strona jest ujemna
rozwiaz to.
nastepnie porownaj z dziedzina(czyli z zalozeniami)
30 lip 13:45
ulka: W przedziale od (0,1) jest ujemna. Czyli jest zawsze dodatnie badz równe zero. I co dalej z tym
zrobic?
30 lip 14:09
xyz: no nie porownalas z dziedzina.
dziedzina to x ∊ <−1;0) U <1;∞)
skoro w przedziale (0,1) jest ujemna,
a ten przedzial nie nalezy do dziedziny.
to znaczy ze w calej naszej dziedzinie prawa strona jest nieujemna
zatem mozna nierownosc podniesc do kwadratu.
30 lip 14:24
ulka: To już dla mnie za trudnezeby po podniesieniu do kwadratu rozwiązać to
30 lip 15:23
PW: To nie podnoś do kwadratu. Dzieląc obie strony nierówności przez dodatni
√1−1x
otrzymamy
√x+1 + 1 > √1−1x.
Dla x>1 nierówność jest spełniona w sposób oczywisty (lewa strona większa od 2, prawa strona
mniejsza od 1)
Mamy już istotny postep w rozwiązaniu, jak to powiadają w CKE.
A co będzie dla x∊(−1, 0)?
30 lip 16:07
xyz:
prawa strona
| x−1 | | x | | 1 | | 1 | |
| mozna rozpisac jako |
| − |
| = 1 − |
| |
| x | | x | | x | | x | |
| | 2 | | 1 | |
zatem do kwadratu to 1 − |
| + |
| |
| | x | | x2 | |
lewa strona do kwadratu:
| | 1 | | 1 | |
x− |
| + 1 − |
| + 2√(x−1/x)(1−1/x) = |
| | x | | x | |
| | 2 | |
= x − |
| + 1 + 2√x−1 −1/x+1/x2 |
| | x | |
zatem
po skroceniu zostaje
| | 1 | |
x + 2√x−1 −1/x+1/x2 > |
| |
| | x2 | |
moze teraz cos?
30 lip 16:08
ulka: Znów do kwadratu
30 lip 16:42
ulka: Bo nie umie sprytnie
30 lip 16:43
NIK : A jakie jest tu rozwiązanie?
2 sie 20:12