wielomian
Dammian: Wielomian f(x) oraz liczby rzeczywiste a,b,c spełniaja równość
f(x)(x−1)20=(x2+ax+1)30+(x2+bx+c)10. Oblicz f(1)+a2+b2+c2.
30 lip 00:24
Adamm:
(2+a)30+(1+b+c)10=0
a=−2, 1+b+c=0
f(x)(x−1)20 = (x−1)60+(x−1)10(x+c0)10
f(x)(x−1)10 = (x−1)50+(x+c0)10
(1+c0)10 = 0
c0 = −1
f(x) = (x−1)40 + 1
f(1)+a2+b2+c2 = 1 + 4 + 4 + 1 = 10
30 lip 00:51
qwerty: Tak sobie rozkminiam to zadanie (i rozwiązanie) i nie rozumiem jednej rzeczy −
dlaczego napisałeś +c0, a nie −c? Co miałeś przez to na myśli?
Bo generalnie jeśli dobrze rozumiem, to x2 + bx + c przy podstawieniu b = − c − 1
daje nam (x−1)(x−c). Dlaczego więc zdecydowałeś się na +c0?
31 lip 00:04
Adamm:
Nie było jakieś wielkiej filozofii w tym
po prostu x2+bx+c się zeruje dla x=1, to musi się rozkładać do (x−1)(x+c0) dla jakiegoś c0
31 lip 15:08