Oblicz dziedzinę wyrażenia.
AsiaS: Jaka jest dziedzina wyrażenia:
| x−2 | | x2−1 | | 7x3 | |
| + |
| − |
| |
| 2x2−4x | | x2−8x+16 | | 2x | |
28 lip 20:21
Saizou :
Niech K={x∊R: 2x2−4x=0 lub x2−8x+16=0 lub 2x=0}, wówczas dziedzina wyrażenia jest zbiorem
postaci D=R\K
28 lip 20:32
AsiaS: Dziękuję

Myślałam, że trzeba to sprowadzić do wspólnego mianownika.
28 lip 20:36
Saizou :
Więc podaj dziedzinę, chętnie sprawdzę
28 lip 20:38
AsiaS: D:R\{0,2,4}
28 lip 20:39
Saizou :
28 lip 20:40
bezendu:
Saizou, sprawdź fb. Napisałem do Ciebie
28 lip 20:45