Wykaż, że funkcja jest...
D4n1s0: Cześć mam problem z zadaniem z funkcji. Nie wiem czy dobrze kombinuję i czy dobrze
przekształciłem wzór.
Zadanie:
Wykaż, że funkcja:
f(x) = 3x
2 +2 jest malejąca w przedziale (−
∞,0)
Zrobiłem to tak:
Założenie: x
1 − x
2 <0, x
1 < 0 x
2 <0 więc x
1 + x
2 <0
Badam znak f(x
1) − f(x
2)
| | 3 | |
3x12+2 − 3x22+2 = 3x12 − 3x22 + 4 = 3 [ (x1 − x2) (x1 + x2) + |
| ] |
| | 4 | |
Iloczyn jest dodatni + liczba dodatnia czyli wyrażenie jest dodatnie. Pomnożone jeszcze przez 3
dalej daje
liczbę dodatnią, więc f(x
1) − f(x
2) >0
Czy dobrze to zrobiłem?
Analogicznie próbuję zrobić kolejny przykład, ale już coś mi nie wychodzi:
Wykaż, że funkcja f(x) = −x
2 +3 jest rosnąca w przedziale (−
∞, 0)
Przekształcam:
−x
12 +3 +x
22 +3 = −x
12 + x
22 +6 = −(x
12 − x
22 − 6) = − [(x
1 − x
2) (x
1 + x
2)
−6]
I co dalej? Iloczyn jest dodatni ale nie wiemy czy większy czy mniejszy od 6. Mógłby mi ktoś
pomóc i wytłumaczyć?
28 lip 13:56
Jerzy:
Wystarczy pokamzać,że pochodna jest ujemna w tym przedziale.
28 lip 14:01
Jerzy:
W drugim zadaniu pokaż,że pochodna jest dodatnia w tym przedziale.
28 lip 14:02
D4n1s0: Jestem w 1 klasie, nie brałem jeszcze pochodnych. Dopiero zacząłem dział z funkcji.
28 lip 14:14
iteRacj@: badasz znak f(x1) − f(x2) ← tu jest dobrze
−(x1)2 +3 +(x2)2 +3 ← tu masz błąd
−(x1)2 +3 −[−(x2)2+3]= ...
28 lip 14:29
iteRacj@: 3x12+2 − 3x22+2 ← ten sam błąd
28 lip 14:31
D4n1s0: A no tak, minus zmienia znak. Dzięki bardzo.
28 lip 14:39
D4n1s0: Proszę jeszcze o sprawdzenie, nie wiem czy znowu coś robię źle:
Zadanie: wykazać ze f(x) = x2 − 2x jest malejąca, przedział (−∞,1)
x12 − 2x1 − x22 + 2x2 = (x1 − x2)(x1 + x2) −2(x1 − x2) = .....
x1 − x2 <0, ale suma zgodnie z przedziałem to chyba x1 + x2 < 2 więc skąd mam wiedzieć czy
jest dodatnia czy ujemna?
28 lip 15:08
Milo: wyłączając przed nawias mamy
= (x1 − x2)(x1 + x2 − 2)
x1 < x2, więc pierwszy czynnik jest ujemny
x1 <1, x2 < 1, więc
x1 + x2 < 2
zatem drugi czynnik ujemny
Czyli
f(x1) − f(x2) > 0, gdzie x1<x2
f(x1) > f(x2)
Na mniejszym argumencie większa wartość ⇒ funkcja jest malejąca
28 lip 15:21
PW: (x1 − x2)(x1 + x2) −2(x1 − x2) = (x1−x2)(x1+x2−2) − przy założeniu x1<x2<1 oba
czynniki są ujemne.
28 lip 15:21
D4n1s0: Dzięki. Reszta już poszła, ale mam pytanie, jak udowodnić gdy mamy sumę przedziałów?
Wykazać, że funkcja f(x) = −5x nie jest rosnąca w zbiorze R+ ∪ R−
Po przekształceniu mam:
f(x) = 5(x1 − x2) x1x2
x jest przecież i mniejszy i większy od 0. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
28 lip 16:37
Jerzy:
Rozpatruj oddzielnie obydwa przedziały.
28 lip 17:05
D4n1s0: W tym i w tym funkcja jest rosnąca.
28 lip 17:11
Jerzy:
Dokładnie tak.
28 lip 17:15
Saizou :
| | 5 | |
Załóżmy dla dowodu nie wprost, że funkcja f(x)=− |
| jest rosnąca w dziedzinie, |
| | x | |
tzn w zbiorze D=R\{0}=R
− ∪ R
+.
Skoro jest ona rosnąca, tzn. dla dowolnych x
1, x
2 ∊D takich, że x
1 < x
2 zachodzi
f(x
1) < f(x
2).
Weźmy x
1<0 oraz x
2>0 (wynika to z założenia dowolności x
1 oraz x
2), wówczas
| | 5 | | 5 | |
f(x1)=− |
| oraz f(x2)=− |
| |
| | x1 | | x2 | |
Zbadajmy różnicę
| | 5 | | 5 | | −5x2+5x1 | | 5(x1−x2) | |
f(x1)−f(x2)=− |
| −(− |
| = |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | x1x2 | |
Iloczyn x
1•x
2 jest ujemny, bo x
1<0 i x
2>0 (czyli są przeciwnych znaków)
różnica x
1−x
2 jest ujemna, bo x
1<x
2
| | 5(x1−x2) | |
zatem iloraz |
| =f(x1)−f(x2) jest dodatni |
| | x1x2 | |
(jako iloraz dwóch liczb o tych samych znakach),
co jest sprzeczne, bo f(x
1)−f(x
2)<0.
Pokazaliśmy, że funkcja f nie jest rosnąca w swojej dziedzinie.
28 lip 17:27
Saizou :
Funkcja f jest przedziałami rosnąca, ale nie jest rosnąca w całej dziedzinie
28 lip 17:28
Jerzy:
Jest rosnąca w R+ , jest rosnąca w R−,ale nie jest rosnąca w całej dziedzinie.
28 lip 17:32
Jerzy:
28 lip 17:32