cAŁKA POWIERZCHNIOWA
Jarek: Witam proszę o pomoc bo już nie mam sił. Sprawa zycia lub smierci

Oblicz dla zbioru G przechodzac na wspolrzedne biegunowe
∫∫G=(y
2+x
2)dxdy
dla obszaru y>0
i ograniczonego krzywymi
(x−a/2)
2+y
2=a
2/2
(x−a)
2+y
2=a
2
Chce zobaczyc obszar calkowania i granice. Nie chce gotowej odpowiedzi tylko doporwadzenie do
całki z jasnymi granicami
27 lip 21:52
Adamm:
wylicz punkty przecięcia się dwóch okręgów
(okręgi są dla a≠0, dla a=0 nie ma co liczyć, całka = 0)
27 lip 22:08
Jarek: no ale co dalej
chociaz tą całke mi wyprowadz bo siedze juz sporo nad tym zadaniem
27 lip 22:19
jan: (x−a)2+y2=a2
(x−a2)2+y2=a22
Odejmij stronami i mamy
(x−a)2−(x−a2)2=a22.iliczymy x2−2ax+a2−(x2−ax+a24)=a22
−ax+5a24=a22/:a i mamy x=3a4
wstawiamy to x 1 równania (3a4−u}{5a}{4})2=a2
y=+/−√15a4 i teraz narysuj te okręgi
27 lip 23:41
jan: jestes jeszcze
27 lip 23:42