Wielomian
Cocococo: Rozwiąż rownanie
x4 − 7x2 +10 =0 próbuje z dzielnikami 10, ale nic mi nie wychodzi.
27 lip 14:06
ICSP: t = x2 , t ≥ 0
t2 − 7t + 10= 0
27 lip 14:14
Jerzy:
Postaw: x2 = t i zalozene: t ≥ 0
Masz równanie: t2 − 7t + 10 = 0
27 lip 14:15
Krzysiu: dopełnij do kwadratu
27 lip 17:09
Jerzy:
x4 − 5x2 − 2x2 + 10 = x2(x2 − 5) − 2(x2 − 5)=
27 lip 17:53
Typek:
x4−7x2+10=0. ⇒ (x2−2)(x2−5)=0
27 lip 22:12
Jerzy: @Typek....... ⇔
27 lip 22:19
Krzysiek60: x
4−7x
2+10=0
Δ=49−40=9
| | 7−3 | |
x12= |
| = 2 to x1= √2 lub x1= −√2 |
| | 2 | |
| | 7+3 | |
x22= |
| =5 to x2= √5 lub x2= −√5 |
| | 2 | |
28 lip 13:07