funkcja kwadratowa
Kasiunia: Niech b, c bedą całkowite takie że dla kzdej liczby naturalnej n istnieje liczba całkowita x
taka że n|x2+bx+c. Wykaż że jest x2+bx+c ma rzeczywiste pierwiastki, to muszą być one
całkowite.
26 lip 09:01
Vax: Na początku udowodnimy lemat, że jeżeli liczba a jest resztą kwadratową modulo każda liczba
naturalna to a jest kwadratem pewnej liczby naturalnej. Istotnie, założenie oznacza, że a jest
w szczególności resztą kwadratową modulo a2, czyli istnieje takie całkowite t, że a2 | a −
t2, stąd dla pewnego całkowitego s mamy sa2 = a−t2 ⇔ t2 = a(1−sa). Ale a i 1−sa są
względnie pierwsze, stąd skoro ich iloczyn jest kwadratem to każdy z czynników musi być
kwadratem, stąd a jest kwadratem liczby całkowitej.
Zauważmy, że z warunków zadania dostajemy, że dla każdego naturalnego n istnieje x takie, że:
x2+bx+c = 0 (mod n) ⇒ 4x2+4bx+4c = 0 (mod n) ⇒ (2x+b)2 = b2−4c (mod n)
To zaś oznacza, że b2−4c jest resztą kwadratową modulo każda liczba naturalna, stąd z naszego
lematu musi być to kwadrat liczby całkowitej. To zaś oznacza, że trójmian x2+bx+c ma wymierne
pierwiastki, a z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach dostajemy, że skoro są wymierne muszą
być one całkowite.
28 lip 00:01