ciagi
WIKI: Niech ciąg będzie zdefionowany rekurencyjnie przez a1 = 1, a2 = 7 oraz an+2 = 6an+1−an
dla kazdego n>0 naturalnego. Wyznacz wszystkie wartości n dla których istnieje całkowite k
takie że an = 2k2+1..
24 lip 09:37
jc: Rozpatrz drugi ciąg b1=1, b2=5, bn+2=6bn+1−bn.
Sprawdź, że an2=2bn2−1.
Kiedy 2m2−1=2k2+1, k,m≥0?
m2−k2=1, (m−k)(m+k)=1, tylko m=1, k=0.
Wniosek, tylko a1 jest tej postaci: a1=2*02+1.
24 lip 12:50
jc: A jak sprawdzić? Może tak?
an=(p2n+1+q2n+1)/2
bn=(p2n+1−q2n+1)/23/2
p=1+√2
q=1−√2
2bn2−a2=−(pq)2n+1=(−1)2n+1=1
24 lip 13:30
jc: Trochę nie na temat napisałem ...
24 lip 23:55