sinusy
Adamm:
Zadanie dla chętnych (możliwe że trudne)
Dla jakich a∊R, sin(an) jest gęsty na odcinku [−1, 1]
gęsty t. j.
dla dowolnego x∊[−1, 1], i dla dowolnego ε>0, istnieje takie n, że
|sin(an)−x|<ε
23 lip 20:24
Pytający:
n∊?
23 lip 22:58
Adamm: ciąg
23 lip 23:00
Adamm:
sin(a), sin(2a), sin(3a), ...
23 lip 23:01
gg: Wykorzystaj nierówność
sin x < x dla x∊(0,π/2).
24 lip 11:43
Adamm: Ja znam odpowiedź. I wiem jak do niej dojść. Chodziło o podzielenie się ciekawym zadankiem
24 lip 12:10
jc: Adamm, wystarczy, aby a/π było liczbą niewymierną.
24 lip 12:53
Adamm: Dokładnie tak. Inaczej mówiąc, żeby a nie było wymierną krotnością π
24 lip 13:03
Benny: Ja bym chętnie zobaczył pełne rozwiązanie.
24 lip 15:37
Blee:
Pełne? Może tak trochę intuicyjny dowód:
sinx jest funkcją okresową o okresie T = 2π
aby funkcja f(n) = sin(a*n) nie była okresowa (dla n∊N
+) to a*n ≠ 2kπ ; k ∊ Q
| | a | |
jako, że n∊N+ to musi zachodzić |
| ∉ Q |
| | 2π | |
Jest to warunek KONIECZNY i chyba każdy się zgodzi z tym ... teraz trzeba wykazać, że jest to
warunek wystarczający
24 lip 15:44
Adamm:
zapiszmy
x=sin(b)
| | an−b | | an+b | | an−b | | an−b | |
|sin(an)−sin(b)|=2|sin( |
| )cos( |
| )|≤2|sin( |
| )|=2|sin( |
| mod 2π)| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| an−b | | an−b | |
| mod 2π = |
| mod 1 |
| 2 | | 4π | |
| | an−b | |
jeśli a/π jest niewymierne, to ciąg |
| mod 1 jest gęsty na [0, 1) |
| | 4π | |
(jest to znany fakt, ciąg {θn} jest gęsty na [0, 1) dla θ niewymiernych)
zatem możemy wybrać n, tak by
skąd
|sin(an)−sin(b)|<2|sin(ε/2)|<ε
jeśli a/π nie jest niewymierne, to łatwo można pokazać że ciąg sin(an) składa się z tylko
skończonej ilości liczb, więc nie jest gęsty w [−1, 1]
24 lip 15:45
Adamm:
jeśli a/π jest wymierne*
powinno być w ostatniej linijce
24 lip 15:48
Adamm:
oj, przepraszam
kolejny błąd
| an−b | | an−b | |
| mod 2π =2π( |
| mod 1) |
| 2 | | 4π | |
wiele nie zmienia, ale jednak
24 lip 15:50