kombinatoryka
henio:
mamy 6 rozróżnialnych kul i 2 nierozróżnialne pudełka − na ile sposobów można umieści kule w
pudełkach?
w każdym musi być co najmniej jedna kula
| | 26 | |
26 ? |
| ? czy jeszcze jakoś inaczej? |
| | 2! | |
21 lip 16:30
henio:
nie, to jest na pewno źle
21 lip 16:42
Jerzy:
Masz trzy schematy: (1;5) (2;4) (3;3).... i główkuj dalej.
21 lip 16:50
Jerzy:
Model (1;5) ..... ile masz możliwości ?
21 lip 16:52
henio:
6
i razem będzie chyba 6+15+20=31
21 lip 16:56
henio: 41
21 lip 16:56
21 lip 17:22
Blee:
dlaczego (3,3) masz 20 możliwości
dlaczego (2,4) masz 15 możliwości

6*5 = ...
21 lip 17:23
Jerzy:
Przemyśl jeszcze raz trzeci schemat.
21 lip 17:26
Jerzy:
Układ (2;4) ma dobrze. Trzeci musi podzielić przez 2 .
21 lip 17:36
Jerzy: Bez liczb Stirlinga wystarczy logika.
21 lip 17:37
henio: @Blee
pudełka są nierozróżialne
21 lip 17:48
henio: a nie dobra, widzę błąd
21 lip 17:49
Jerzy:
6 + 15 + 10 = 31
21 lip 17:52
Pytający:
Jerzy, specjalnie dla Ciebie mój poprzedni komentarz w okrojonej wersji:
21 lip 17:59
Jerzy:
Dobrze rozwiązywał po wskazówce,ale nie wyczuł schematu (3;3) i dublował kombinacje.
21 lip 18:04
henio: | | | |
"wyczuł", tylko źle policzył  , wiedziałem, że chodzi o | |
| | |
21 lip 18:06
henio: @Pytający
| | 26−2 | |
jak wyliczyłeś |
| wykorzystując te liczby Stirlinga? patrzyłem teraz na Wiki, ale to |
| | 2! | |
są jakieś wzory rekurencyjne i nie widzę jak można dojść do Twojego rozwiązania
21 lip 18:09
Jerzy:
| | | |
@henio | musisz podzielić przez 2 , bo dublujesz kombinacje. |
| | |
21 lip 18:11
henio: czekaj, zakręciłem się
21 lip 18:13
henio: tak, masz rację
21 lip 18:14
henio:
dobra, a co w przypadku gdyby były 3 pudełka?
wtedy mam schematy (1,1,4),(1,2,3),(2,2,2) ale nie mogę jakoś dojść jak policzyć to
wykorzystując wzór na kombinacje
21 lip 18:14
Jerzy:
No to pomyśl.Schemat (1;1;4) to po prostu kombinacje dwuelementowe zbioru sześcioelementowego.
21 lip 18:25
Pytający:
| 26−2 | |
| to właśnie na logikę: |
| 2! | |
2
6 // liczba rozmieszczeń 6 rozróżnialnych kul w 2 rozróżnialnych pudełkach
2
6−2 // liczba takich rozmieszczeń 6 rozróżnialnych kul w 2 rozróżnialnych pudełkach, że w
każdym pudełku jest co najmniej 1 kula
| 26−2 | |
| // liczba takich rozmieszczeń 6 rozróżnialnych kul w 2 nierozróżnialnych |
| 2! | |
pudełkach, że w każdym pudełku jest co najmniej 1 kula
"=S
2(6,2)" dopisałem tak o, jako ciekawostkę (czasem łatwiej policzyć w ten sposób).
21 lip 18:27
henio: no fakt, czyli ja oryginalnie dobrze myślałem, tylko, że nie odjąłem sytuacji gdy jedno pudełko
jest puste
21 lip 18:30
henio: | | 36−6 | |
czyli na 3 pudełka byłoby |
| ? |
| | 3! | |
21 lip 18:36
Pytający:
Schematy możesz rozpatrywać "niemal bezmyślnie":
I znowuż dodam:
15+60+15=90=S
2(6,3)
21 lip 18:39
Pytający:
Jasne, że nie. Dla 3 pudełek masz znacznie więcej rozmieszczeń takich, że któreś pudełko jest
puste. Z zasady włączeń i wyłączeń można skorzystać:
21 lip 18:45
henio: czyli jednak źle zrozumiałem, dlaczego w przypadku dwóch pudełek było "−2"
21 lip 19:31
Mila:
Ad 19:31
Kule rozróżnialne i pudełka rozróżnialne:
2
6−2 odejmujesz dwie sytuacje, gdy wszystkie kule znajda się w jednym lub drugim pudełku
Ponadto
| 26−2 | |
| dzielisz przez 2! , ponieważ pudełka są nierozróżnialne. |
| 2! | |
21 lip 21:15
henio:
"odejmujesz dwie sytuacje, gdy wszystkie kule znajda się w jednym lub drugim pudełku"
to rozumiem, i idąc tym tokiem rozumowania dla trzech pudełek wyszło mi 6, ale podobno jednak
błędnie..
21 lip 21:21
Mila:
Dla trzech pudełek masz rozwiązania Pytającego 18: 39 i 18:45.
Jeśli nie rozumiesz to wyjaśnię, ale najpierw postaraj się przeanalizować.
Jesteś na studiach czy w LO?
21 lip 21:26
Jerzy:
Witaj Mila,a jakie to ma znaczenie,na jakim jest poziomie ?
21 lip 22:05
Mila:
Jeżeli jest na studiach, to może miał wykłady o liczbach Stirlinga.
21 lip 22:40