Odległość między słupami elektrycznymi
Kozik: Są dwa słupy elektryczne. Są wysokie na 50m i łączy je linia elektryczna o długości 80m,
dodatkowo ta linia wisi na wysokości 10m nad ziemią. Jaka jest odległość między słupami?
I teraz mam problem, bo nie wiem jak zacząć, późniejsze obliczenia myślę, że będę w stanie
zrobić. Rozrysowałem wszystko, ale nie potrafię użyć tej informacji o długości linii
elektrycznej i jej wysokości nad ziemią.
19 lip 19:15
PW: Sformułowanie "wisi na wysokosci 10 m nad ziemią" jest niejednoznaczne. To jest najniżej
położony punkt linii? Przecież to nie jest napięte jak struna.
19 lip 19:39
Kozik: Tak, najniżej położony punkt.
19 lip 19:41
PW: Pewnie idzie o tzw. krzywą łańcuchową.
19 lip 19:41
Lech: To jest zadanie na funkcje kwadratowa , uloz rownanie paraboli ( juz to zadanie bylo na tym
forum ) .
Przyjmij poczatek ukladu XY w punkcie podstawy jednego ze slupow .
19 lip 20:12
Blee:
19 lip 20:39
Kozik: Dziękuję, posiedzę nad tym teraz.
19 lip 21:50
Blee:

można też łatwiej trochę:
W(x) = ax
2 + 10
19 lip 21:53
PW: Panowie, równania różniczkowe to dla mnie odległa bajka, ale przekonanie, że zwisajaca lina
układa się w parabolę, jest błędne. Warto o tym chociaż wspomnieć. Jaka będzie długość luku
paraboli będącej rozwiązaniem według Waszego podejścia?
Kazik, jesteś studentem?
19 lip 22:17
Adamm:
fakt
zwisająca lina układa się w coś ala funkcja wykładnicza
20 lip 00:44
20 lip 00:46
Adamm:
PW już wcześniej o tym napisał
Nie zauważyłem
20 lip 00:49
daras: dane nie pasują do krzywej łańcuchowej chyba, że je źle interpretuję
w przybliżeniu rozpiętość podpór x = 2√2*40*10 ≈ 56,6 m
20 lip 14:07
Pytający:
Nieprecyzyjna treść − nie jest powiedziane, na jakich wysokościach jest zawieszona linia (może
w połowie wysokości słupów?).
Jeśli linia jest zaczepiona na szczycie obu słupów, to jest to czysto teoretyczne zadanie i oba
słupy zwyczajnie stoją w tym samym miejscu (odległość między nimi wynosi 0), a linia/kabel
idealnie zagina się o 180o na wysokości 10 metrów.
20 lip 15:18
jc:
y = c+k cosh(x/k), równanie krzywej łańcuchowej
L = 2k sinh (d/k), d=połowa odległości pomiędzy słupami
c+k=10
c+k cosh(d/k) = 50
2k sinh(d/k) = 80
k(cosh(d/k) − 1) = 40
k sinh(d/k) = 40
cosh(d/k) − 1 = sinh(d/k)
e−d/k=1, d/k = 0
Słupy stoją w tym samym miejscu?
20 lip 18:11
jc: Właściwie tak, jak napisał Pytający, nie ma co liczyć. Lina zwisa pionowo.
80/2=40, a tyle właśnie jest od szczytu słupa o najniższego punktu.
A może właśnie o to chodziło w zadaniu?
20 lip 18:22
7 sie 23:30
daras:
8 sie 13:07