matematykaszkolna.pl
Odległość między słupami elektrycznymi Kozik: Są dwa słupy elektryczne. Są wysokie na 50m i łączy je linia elektryczna o długości 80m, dodatkowo ta linia wisi na wysokości 10m nad ziemią. Jaka jest odległość między słupami? I teraz mam problem, bo nie wiem jak zacząć, późniejsze obliczenia myślę, że będę w stanie zrobić. Rozrysowałem wszystko, ale nie potrafię użyć tej informacji o długości linii elektrycznej i jej wysokości nad ziemią.
19 lip 19:15
PW: Sformułowanie "wisi na wysokosci 10 m nad ziemią" jest niejednoznaczne. To jest najniżej położony punkt linii? Przecież to nie jest napięte jak struna.
19 lip 19:39
Kozik: Tak, najniżej położony punkt.
19 lip 19:41
PW: Pewnie idzie o tzw. krzywą łańcuchową.
19 lip 19:41
Lech: To jest zadanie na funkcje kwadratowa , uloz rownanie paraboli ( juz to zadanie bylo na tym forum ) . Przyjmij poczatek ukladu XY w punkcie podstawy jednego ze slupow .
19 lip 20:12
Blee: rysunek
19 lip 20:39
Kozik: Dziękuję, posiedzę nad tym teraz.
19 lip 21:50
Blee: rysunek można też łatwiej trochę: W(x) = ax2 + 10
19 lip 21:53
PW: Panowie, równania różniczkowe to dla mnie odległa bajka, ale przekonanie, że zwisajaca lina układa się w parabolę, jest błędne. Warto o tym chociaż wspomnieć. Jaka będzie długość luku paraboli będącej rozwiązaniem według Waszego podejścia? Kazik, jesteś studentem?
19 lip 22:17
Adamm: fakt zwisająca lina układa się w coś ala funkcja wykładnicza
20 lip 00:44
20 lip 00:46
Adamm: PW już wcześniej o tym napisał Nie zauważyłem
20 lip 00:49
daras: dane nie pasują do krzywej łańcuchowej chyba, że je źle interpretuję w przybliżeniu rozpiętość podpór x = 22*40*10 ≈ 56,6 m
20 lip 14:07
Pytający: Nieprecyzyjna treść − nie jest powiedziane, na jakich wysokościach jest zawieszona linia (może w połowie wysokości słupów?). Jeśli linia jest zaczepiona na szczycie obu słupów, to jest to czysto teoretyczne zadanie i oba słupy zwyczajnie stoją w tym samym miejscu (odległość między nimi wynosi 0), a linia/kabel idealnie zagina się o 180o na wysokości 10 metrów.
20 lip 15:18
jc: y = c+k cosh(x/k), równanie krzywej łańcuchowej L = 2k sinh (d/k), d=połowa odległości pomiędzy słupami c+k=10 c+k cosh(d/k) = 50 2k sinh(d/k) = 80 k(cosh(d/k) − 1) = 40 k sinh(d/k) = 40 cosh(d/k) − 1 = sinh(d/k) e−d/k=1, d/k = 0 Słupy stoją w tym samym miejscu?
20 lip 18:11
jc: Właściwie tak, jak napisał Pytający, nie ma co liczyć. Lina zwisa pionowo. 80/2=40, a tyle właśnie jest od szczytu słupa o najniższego punktu. A może właśnie o to chodziło w zadaniu?
20 lip 18:22
iteRacj@: chyba o to właśnie chodzi, żeby nie liczyć emotka https://www.youtube.com/watch?v=l_ffdarcJiQ
7 sie 23:30
daras: emotka
8 sie 13:07