Mam pyanie .Jak wygląda poprawka z matematyki (1kl. LO)
Jolanta:
19 lip 14:57
iteRacj@:
Na pewno warto zapytać w szkole, jaka będzie forma (pisemna czy ustna), sprawdzić czy do
zaliczenia jest tylko materiał z któregoś semestru, czy z całego roku. W każdej szkole może
być inna procedura.
Sporo lat temu wyglądało to tak, że mój syn dostał zakres materiału, jaki ma umieć. Najpierw
pisał, a zaraz potem przy tablicy odpowiadał przed komisją.
19 lip 16:02
ford:
Rok temu przygotowywałem dziewczynę z 2 kl. LO do poprawki sierpniowej i mogę potwierdzić
powyższe słowa
Czyli karteczka z wymaganiami, i pod koniec sierpnia kilka zadań zgodnie z wymaganiami na
karteczce, następnie odpowiedź ustna żeby się wytłumaczyć z rozwiązanych przez siebie zadań
(ewentualnych błędów)
19 lip 17:31
Jolanta: Dziękuję za odpowiedzi .Karteczka miała być ale niestety jeszcze nie ma.
22 lip 12:44
iteRacj@:
Można wysłać zapytanie przez vulcan czy librus (czy inny dziennik elektroniczny). Taka
oficjalna droga na pewno przyśpieszy określenie zakresu materiału. A lepiej mieć więcej czasu
na naukę niż się potem pędzić.
22 lip 15:09
PW: Przez pewien czas byłem nauczycielem. Muszę powiedzieć, że takie sytuacje bulwersują mnie
maksymalnie. Uczeń nie opanował materiału i teraz szuka kruczków formalnych, żeby to była wina
nauczyciela, "bo mu nie dał karteczki". Zeszyt otwórz i podręcznik i zobacz, co miałaś umieć,
a czego ci się nie udało i weź się ostro do roboty, od wczoraj. Może jeszcze ten nauczyciel ma
przyjść do szkoły co drugi dzień i prowadzić dodatkowe lekcje w wakacje?
22 lip 18:04
iteRacj@:
Za wynik poprawki w żaden sposób nie odpowiada nauczyciel. To wyłącznie sprawa ucznia i
jego rodziców (przy założeniu, że ktoś, kto ma 16 lat nie jest samodzielny i jest jeszcze pod
opieką − chociaż częściową − rodziców).
Pytanie pewnie wynikało właśnie z potrzeby porozmawiania z poprawkowiczem i ustalenia jakiegoś
sposobu przygotowania (być może pod nadzorem rodziców), który byłby potem przez nich
egzekwowany.
A ten spis wymagań na poprawkę jest dobrowolnym gestem szkoły w stronę ucznia, którego szkoła
nie przekreśla, tylko daje mu szansę na poprawienie.
Taki spis może też służyć wspólnemu zastanowieniu się ucznia/uczennicy i rodziców, czy ten
zakres jest do opanowania i czy nie jest potrzebna zmiana rodzaju szkoły.
22 lip 18:53
daras: ad rem: jeżeli dostałas lufę na koniec roku, to obowiązuje cię materiał z całego roku, forma
egzaminu poprawkowego jest pisemna i ustna
23 lip 13:00
Jolanta: PW niepotrzebnie sie bulwersujesz.Nie znasz odpowiedzi to nie pisz.A jesli chodzi o nauczycieli
to dzielę ich na tych z powołania i takich co nie lubią swojej pracy i dokuczają uczniom.
17 sie 20:56
PW: Powodzenia na poprawce. Dostałaś "karteczkę"?
17 sie 23:46
Jolanta: karteczka to był spis treści podręcznika.Mam juz wnuki
17 sie 23:50