zmienna wolna
iteRacj@:
Która zmienna w tym wyrażeniu jest zmienną wolną?
(∀x)(∃y)((xy = xz)⇒(y = z))
18 lip 20:47
jc: x, y są związane kwantyfikatorami, pozostaje wolne z.
18 lip 21:03
iteRacj@:
A w odpowiedziach mam x, co mi się nie zgadzało. Widocznie jest pomyłka, dziękuję.
18 lip 21:07
Blee:
Po pierwsze ... to nie jest prawda dla x=0
Po drugie, skoro jest kwantyfikator ∀ to znaczy ze ta zmienna jest DOWOLNA.
18 lip 21:11
Adamm:
@Blee
Po pierwsze ... dla x=0 może być prawdziwe
Po drugie, chyba pomieszało ci się "dowolna" i "wolna"
18 lip 21:17
Blee:
Adamm ... 'moze' nie oznacza ze jest prawdziwe ... nie musi byc prawdziwe, wiec nie jest
prawdziwe

To tak samo jakbysmy powiedzieli ze (x
2 = 4) ⇒ (x=2) nie zdaniem nieprawdziwym bo przeciez
'moze' byc prawdziwe

Masz racje z tym wolnym
18 lip 21:22
Adamm:
Funkcja zdaniowa nie jest ani prawdziwa ANI FAŁSZYWA dopóki nie podstawi się pod nią wartości
18 lip 21:24
iteRacj@:
Ta funkcja zdaniowa stanie się zdaniem tylko wtedy, gdy w miejsce zmiennej wolnej wstawię
liczbę i dopiero wtedy mogę określić, czy jest to zdanie fałszywe lub prawdziwe, tak?
18 lip 21:31
Adamm:
Tak
18 lip 21:32
iteRacj@:
a wykresem funkcji zdaniowej (x2 = 4) ⇒ (x=2) jest ℛ\{−2} ?
18 lip 21:35
Adamm:
Pod dziedziną liczb rzeczywistych, tak
18 lip 21:37
iteRacj@:
Poza rzeczywiste nie wychodzę, bo trudno potem wrócić.
Dziękuję za odpowiedzi.
18 lip 21:41