matematykaszkolna.pl
zmienna wolna iteRacj@: Która zmienna w tym wyrażeniu jest zmienną wolną? (∀x)(∃y)((xy = xz)⇒(y = z))
18 lip 20:47
jc: x, y są związane kwantyfikatorami, pozostaje wolne z.
18 lip 21:03
iteRacj@: A w odpowiedziach mam x, co mi się nie zgadzało. Widocznie jest pomyłka, dziękuję.
18 lip 21:07
Blee: Po pierwsze ... to nie jest prawda dla x=0 Po drugie, skoro jest kwantyfikator ∀ to znaczy ze ta zmienna jest DOWOLNA.
18 lip 21:11
Adamm: @Blee Po pierwsze ... dla x=0 może być prawdziwe Po drugie, chyba pomieszało ci się "dowolna" i "wolna"
18 lip 21:17
Blee: Adamm ... 'moze' nie oznacza ze jest prawdziwe ... nie musi byc prawdziwe, wiec nie jest prawdziwe emotka To tak samo jakbysmy powiedzieli ze (x2 = 4) ⇒ (x=2) nie zdaniem nieprawdziwym bo przeciez 'moze' byc prawdziwe emotka Masz racje z tym wolnym emotka
18 lip 21:22
Adamm: Funkcja zdaniowa nie jest ani prawdziwa ANI FAŁSZYWA dopóki nie podstawi się pod nią wartości
18 lip 21:24
iteRacj@: Ta funkcja zdaniowa stanie się zdaniem tylko wtedy, gdy w miejsce zmiennej wolnej wstawię liczbę i dopiero wtedy mogę określić, czy jest to zdanie fałszywe lub prawdziwe, tak?
18 lip 21:31
Adamm: Tak
18 lip 21:32
iteRacj@: a wykresem funkcji zdaniowej (x2 = 4) ⇒ (x=2) jest ℛ\{−2} ?
18 lip 21:35
Adamm: Pod dziedziną liczb rzeczywistych, tak
18 lip 21:37
iteRacj@: Poza rzeczywiste nie wychodzę, bo trudno potem wrócić. Dziękuję za odpowiedzi.
18 lip 21:41