jak obliczyć
ela: cos4α
17 lip 15:18
Jerzy:
podstawić za α podany kąt.
17 lip 15:21
PW: Chyba że idzie o wzór − wyliczenie cos(4α) za pomocą funkcji trygonometrycznych kąta α.
17 lip 15:23
Janek191:
cos 4x = cos (2*2x ) = 2 cos2(2x) − 1 = 2*( cos 2x)2 − 1 = 2*( 2 cos2 x − 1)2 − 1 =
= 2*( 4 cos4 x− 4 cos2 x + 1) − 1 = 8 cos4 x − 8 cos2 x + 1
18 lip 11:21
ela : dzieki ale nie wiem skąd 2 cos2(2x) − 1
18 lip 13:02
PW: We wzorze
cos(2α)=cos2α−sin2α=cos2α−(1−cos2a)=2cos2α−1
podstawiamy 2α=4x i dostajemy
cos(4x)=2cos2(2x)−1.
18 lip 15:23