Kombinatoryka
Helena Paździoch owa: Uzasadnij że grupa 101 posłów w której żaden nie wstrzymuje się od głosu może przegłosować
zwykła ustawę na 2100 sposobów
17 lip 13:22
xyz:
Każdy poseł ma dwie możliwości:
− być za
− być przeciw
zatem każda osoba ma dwie możliwości
osób jest 101, zatem mamy
2 * 2 * 2 * ... * 2 <−− czyli 101 mnożeń dwójek, czyli 2101
17 lip 13:29
Helena Paździoch owa: Ale to ma być 2100 i trzeba zastosować wzór dwumianowy Newtona tylko nie wiem dlaczego
właśnie ma być 2100
17 lip 13:46
PW: Wyjaśnij sobie, co to znaczy "przegłosować zwykłą ustawę".
17 lip 14:12
Helena Paździoch owa: Mi się też na początku zdawalo że albo ''za" albo "przeciw" i powinno wyjść rzeczywiście
2101 ale moze autor miał na myśli tylko 1 opcie i trzeba więc otrzymany wynik podzielić na
2
17 lip 14:25
PW: Ile głosów "za" potrzeba, żeby przegłosować zwykłą ustawę?
17 lip 14:32
Helena Paździochowa: | | | |
najwyraźniej tak chociaż nie wiem ale jest do tego zadania wskazówka że | + |
| | |
| | | | | | | | | | | |
| + | +...+ | + | +...+ | i trzeba zastosować wzor |
| | | | | | |
| | | | | |
dwumianowy Newtona i zauważyć że | = | i ja też uważam że powinno wyjść 2101 |
| | | |
ale oni twierdzą że 2
100 czyli trzeba by było podzielić przez 2 tylko dlaczego?
17 lip 15:33
Pytający:
| | 1 | | | | | |
= |
| (∑k=51101( | )+∑k=51101( | ))= |
| | 2 | | | |
| | 1 | | | | 1 | |
= |
| ∑k=0101( | )= |
| *2101=2100 |
| | 2 | | | 2 | |
Odpowiedz sobie na pytanie zadane przez
PW, może coś zaświta Matematyczko.
17 lip 15:41
PW: Składniki tej sumy o numerach 0, 1, 2, ..., 50 nie są nam potrzebne (to jest liczba wyników
głosowań niekorzystnych ("za" głosował o0, 1, 2, 3,..., 50 posłów). Interesuje nas suma
czyli liczba głosowań, w których "za" było 51, 52, 53,..., 101 posłów.
Słuszne spostrzeżenie, że składniki jednakowo odległe od początku i od końca są jednakowe (jest
ich po 51) pozwala stwierdzić, że
(*) (1+1)
101=2S,
gdzie S jest szukaną liczbą wyników głosowań przegłosowujących ustawę. Mamy więc
2
101=2S,
Kluczowe dla rozwiązania jest spostrzeżenie (*).
17 lip 15:49
PW: O, zanim udłubałem swoje rozwiazanie, to
Pytający już rozwiązał.

Musisz przyznać,
Heleno, że rozwiązanie nie było tak oczywiste, jak się na początku
wydawało.
17 lip 15:52
polo: @PW
Czy mógłby pan jakoś bardziej rozpisać skąd się bierze te (1+1)101=2S?
17 lip 18:16
b.: W pierwszym rozwiązaniu została policzona liczba wszystkich możliwych głosowań, i z tej liczby
połowa pozwala przegłosować ustawę, a połowa nie:
ze względu na symetrię jednych i drugich sytuacji jest tyle samo.
(Dokładniej, odwzorowanie które zamienia głosy na przeciwne jest bijekcją pomiędzy zbiorem
wyników, w których ustawa przechodzi, a zbiorem wyników, w których ustawa przepada).
17 lip 22:13
Mila:
Np. dla n=5 mamy:
Większość dla n≥3
32=2
5
2
5=2*S
S=2
4
17 lip 22:19
PW: W zadaniu mamy zsumować kolejne współczynniki Newtona, więc powinno pojawić się skojarzenie:
− to wzór na potęgę sumy (a+b)
n, w którym a=b=1 i n=107, dający sumę wszystkich współczynników
postaci
W pierwszym wierszu jest suma wszystkich możliwych głosowań "przeciw", w drugim − suma liczby
wszystkich głosowań "za".
Helena o 15:33 wskazała znaną zależność między współczynnikami, którą określiłem słownie:
"składniki jednakowo odległe od początku i od końca są jednakowe", a więc sumy w pierwszym i
drugim wierszu dają to samo, S+S=2S.
Jeszcze raz:
Interesująca nas suma S jest w drugim wierszu, ale suma w pierwszym wierszu jest taka sama,
stąd
(1+1)
101=2S.
17 lip 22:27
PW: Przepraszam,
b i
Mila, nie widziałem Waszych wskazówek, pisanie zajmuje mi dużo czasu
17 lip 22:30
Mila:
Pozdrawiam
PW 
Ja z kolei myślałam, że już zniknąłeś z forum.
17 lip 22:56
17 lip 23:00
F_P_W: Hej Eta!
17 lip 23:02
PW:
17 lip 23:03
F_P_W:
17 lip 23:05