pilne napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o współczynniku kierunk
kika: napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o współczynniku kierunkowym m i przechodzącej
przez punkt A
a) m=−2/3 , A=(3,5)
b)m=1 , A=(−2,−1)
c) m=3 , A=(3,1)
10 lut 17:24
Kajman: proste prostopadłe mają odwrotny współczynnik kierunkowy tzn. a1 * a2 = −1 ( w tym przypadku
m1 * m2 = −1)
a) mamy prostą: y= −2/3 * x + b
ustalamy m2 :
−2/3 * m2 = −1
m2 = 3/2
teraz ustalamy b podstawiając współrzędne punku A:
5= 3/2 * 3 + b
b= 1/2
zatem równanie prostej prostopadłej to: y= 3/2x + 1/2
Analogicznie b i c
10 lut 17:34
magdak: cześć czy mogę cie prosić o pełne rozwiązanie tego zadania.
bardzo tego pilnie potrzebuje a nie umiem tego rozwiązać bardzo proszę o pomoc
napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o współczynniku kierunkowym m = −2/3 i
przechodzącej
przez punkt A (3,5) pomocy
12 lut 15:47