Rozwiąż układ równań.
Szymek: Rozwiąż układ równań:
2x−y+3z=4
3x−2y+z=2
Chciałbym wiedzieć którą metodą obliczyć to równanie (czy macierzową, cramera czy gaussa) i czy
jest możliwe wykonanie tego równania.
No i oczywiście jeśli ktoś by mógł to rozwiązać to byłbym wdzięczny.
16 lip 17:22
Adamm:
2 −1 3 −4
3 −2 1 −2
2 −1 3 −4
1 −1 −2 2
0 1 7 −8
1 −1 −2 2
0 1 7 −8
1 0 5 −6
y=−7z+8
x=−5z+6
16 lip 17:41
Saizou : Polecam Gaussa, musisz traktować jedną zmienną jako parametr
16 lip 17:42
the foxi:
A może przyjmij z jako parametr?
y=2x−4+3z ⇒3x−2(2x−4+3z)+z=2 ⇒3x−4x−8−6z+z=2 ⇒
x=−10−5z,
y=2(−10−5z)−4+3z=−20−10z−4+3z=−24−7z,
z∊ℛ
16 lip 17:46
Szymek: A w macierzy jakby to wyglądało jakbym miał podstawić jedną zmienną jako parametr?
16 lip 17:59
iteRacj@: zmienna z jako parametr
macierz
[2 −1 4−3z]
[3 −2 2−z]
W=−1
|2 −1|
|3 −2|
W
x=−6+5z
|4−3z −1|
|2−z −2|
W
y=−8+7z
|2 4−3z|
|3 2−z|
dokończ
16 lip 20:41