iloczyn kartezjański
iteRacj@:
Które z poniższych zdań jest prawdziwe dla dowolnych zbiorów A≠∅ i B:
1/ jeżeli |A|=n i |B|=n, to |A × A| = |B × B| prawda
2/ jeżeli |A|=n i B⊂A, to |A × B| = |B × A| fałsz
3/ jeżeli |A|=n i B=∅, to |A × B| = |B × B| prawda bo |A × B| = |B × B| = ∅
Czy warunek A≠∅ jest podany po to, żeby można było jednoznacznie odpowiedzieć na 2/ ?
15 lip 22:31
Adamm:
1) prawda
2) prawda
3) prawda
15 lip 22:50
Adamm:
a∊A, b∊B
czego jest więcej
par postaci (a, b)
czy par postaci (b, a)
15 lip 22:52
iteRacj@: Ilość par (a, b) jest taka sama jak par postaci (b, a).
Więc zbiory mają taką samą ilość elementów, już jasne. Dziękuję.
15 lip 23:25