nierówność
Olkaa: Niech x,y będą dowolnymi liczbami rzczywistymi takimi żę x2014 + y2014=1
Pokaż że
1+x2+y2+(xy)2
1
<
.
2+(xy)2014((xy)2−2)
(1−x)(1−y)
15 lip 09:52
the foxi:
x2014=1−y2014
1+(1−y2014)2+y2+y2(1−y2014)
2+y2014(1−y2014)2014(y2(1−y2014)2−2)
<
1
y2014(1−y)
Może z taką formą uda Ci się coś wykombinować...
16 lip 17:33
Olkaa: Niestety nie bardzo, moe jakis jest trik którego nie widze
17 lip 19:32
Vax: Dla dowolnych rzeczywistych x, y to nie działa, sprawdź (x, y) = (−1, 0)
Za to w dodatnich już tak. Na początku oszacuj (xy)2014 z nierówności między średnimi
potęgowymi a potem z założenia x2014+y2014 = 1 wystarczy nam jedynie to, że x, y ∊ (0,
1), praktycznie każde szacowanie zadziała