Oblicz pole zacieniowanej figury z dwóch kół o róznych promieniach.
Dominik:

Jak obliczyć pole zakreskowanej figury, jeżeli promienie kół są różne.
r=4
R=3
D=4
13 lip 15:58
Blee:

Wiesz jak obliczyć to czerwone pole ?
To analogicznie później drugą część liczysz
13 lip 16:45
Blee:

D = r

Na pewno

to wtedy masz taką sytuację
13 lip 16:46
kupa 3 2 0: elo zwisie
15 lip 02:16
kupa 3 2 0:
15 lip 02:17
kupa 3 2 0: papryka
15 lip 02:17
Dominik: @Blee
Tylko jak obliczyć to czerwone pole jeżeli nie znam kąta alfa, bo z nim to obliczam wycinek
koła, następnie pole tego trójkąta i odejmuje a co jeśli nie znam alfa?
15 lip 02:29
Adamm:
twierdzeniem Cosinusów
R2=r2+D2−2rDcos(α/2)
cos(α/2)=23/32
α=2arccos(23/32)
15 lip 13:14
Mila:
Dominik napisz dokładnie co oznaczasz literą D.
15 lip 16:28
Dominik: D oznacza odległość od środka jednego okręgu do środka drugiego.
15 lip 21:50
Mila:

|AB|=4
P
ΔABC− z wzoru Herona
| | 3 | |
PΔ=√5.5*(5.5−4)2*(5.5−3)=√5.5*(1.5)2*2.5=1.5*√5.5*2.5= |
| √55 |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
PΔ= |
| *4*4 *sinα= |
| √55 |
| | 2 | | 4 | |
| | 3√55 | |
sinα= |
| odczytujesz w tablicach |
| | 32 | |
α≈44
o
15 lip 22:37
Dominik: @Mila
dzięki wielkie
16 lip 00:07
Mila:
Skąd masz to zadanie?
16 lip 18:17
a&b:
2 sposób
| | 3 | | √55 | |
ΔABC równoramienny to h=√16−( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
α≈44
o
16 lip 18:58
Mila:

x
2+y
2=16 i (x−4)
2+y
2=9
Punkty przecięcia :
P=2*
0∫
(3√55)/8(4+
√9−y2−
√16−y2) dy≈2*7.879
16 lip 19:27
Dominik: Zadanie jest z platformy do nauki programowania
17 lip 15:03
Mila:
17 lip 17:39