wykaż że
smutnymatfiz: Czy jest jakiś sposób na nauczenie się rozwiązywania zadań typu wykaż, że...?
Wszystkie inne zadania robię bez problemu, znam wszystkie potrzebne narzędzia i własności, a
jak przychodzi co do czego to siedzę i patrzę na to zadanie i nie wiem jak zupełnie zacząć.
Jest na nie jakieś sposób? Rozumiem, że każde ma inną treść, ale myślę, że może być to "coś",
co okazuje się pomocne praktycznie zawsze.
poziom: rozszerzona matematyka w liceum/zadania maturalne, wcześniej było łatwo
13 lip 09:16
Blee: Sa dwa sposoby:
1) intuicja i umiejetnosc analizowania,
2) przerobienie kilkudziesieciu przykladow i wyrobienie sobie zdolnisci z pkt (1).
13 lip 09:27
smutnymatfiz: Polecasz może jakieś konkretne zbiory? Póki co analizuje zadania maturalne ze zbioru Kiełbasy,
cz. 1. O ile zadania z poziomu podstawowego są banalne, o tyle te z rozszerzenia typu wykaż,
że to tragedia. A jak znajdę rozwiązanie to zastanawiam się, jak mogłam tego nie zauważyć.
13 lip 09:33
13 lip 10:49
smutnymatfiz: Dziękuję, z pewnością zajrzę
13 lip 12:09
T: Czasem działa by znaleźć ciąg przykładów pojedynczych od najprostszych
i zacząć dowodzić dla nich.
Chodzi o to, że przeważnie masz coś dowodzić dla całego zbioru.
Np. 1+2+3+...+n=n*(n+1)/2
Indukcja. Dowodzisz dla wszystkich
naturalnych. Zadajesz sobie pytanie.
Dla jakiego zbioru i czego to dowodze?
Dla LICZB. Jakich liczb? Naturalnych.
Jakie sa najprostsze naturalne?
0, 1, 2, 3, ... W tej kolejności.
0: 0 = 0*(0+1)/2 = 0 działa
1: 1 = 1*(1+1)/2 = 1 działa
2: 1+2=2*(2+1)/2=3 dziala
3: 1+2+3=3*(3+1)/2=6 dziala
...
Czasem takie myslenie pomaga
zaskoczyc.
Albo zadanie "udowodnij dla 2n−kata
foremnego cos"
Dowodzisz dla 2n−katow.
Jakie sa najprostsze?
0−kat. Nie istnieje.
2−kat. Nie istnieje.
4−kat. Kwadrat. Udowodnij dla kwadratu.
6−kat foremny. Udowodnij dla niego.
Czasem zaczynasz lapac, dlaczego
ogolne twierdzenie jest prawdziwe na
Podstawie przykładów.
Udowodnij ze jakis trojkat spelnia jakies
warunki.
Udowadniasz dla trojkatow.
Jakie sa najprostsze trojkaty.
Prostokatny. Rownoboczny. Rownoramienny.
Sprobuj dowodzic dla nich.
Umysl moze się gubić w rozwiazywaniu
calego zbioru naraz. Sprobuj pojedynczo.
13 lip 13:16
Mila:
Do
smutnej 
Na forum jest mnóstwo zadań tego typu i często kilka sposobów , zawsze coś wybierzesz dla
siebie,
pozostałe przeanalizujesz. Tylko praca da efekty.
13 lip 15:27
PW: Ściągnij z internetu
Matura z matematyki. Materiały pomocnicze dla nauczycieli i uczniów opracowane przrez Centralny
Zespół Ekspertów Matematycznych w latach 2010−2014.
13 lip 22:41
.-.:
13 lip 23:05
smutnymatfiz: Dziekuje jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi!
15 lip 08:41