proszę o rozwiązanie
Anna: rozwiąż równanie
f(x) = { IxI − 3 ; IxI >2
określ liczbę rozwiązań równania
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| log |
| m4 tu ma być |
| log przy podstawie |
| z m4 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
narysuj wykres h(m) określająca tę liczbę rozwiązań
12 lip 15:06
Jerzy:
A o jakie równanie chodzi ?
12 lip 15:11
Anna: w takiej formie było podane
ja myślę że tu są zawarte dwa zadania
jedno to f(x)
a drugie to z logarytmem
12 lip 17:20
Jerzy:
Na pewno dwa,tylko w obu przypadkach nie wiadomo , o co chodzi.
12 lip 17:25
Anna: bardzo mi przykro ale tak było napisane
jeżeli dowiem się jak naprawdę jest poprawnie zapisane to ponownie poproszę o radę
dziękuję
12 lip 18:40
inf: Jeśli chodzi o zad. 2 (z logarytmami) podejrzewam, że funkcja ma postać
| | 1 | |
f(x)= |
| log14m4. Zatem korzystając z własności logarytmu − potęgę przenosisz |
| | 4 | |
| | 1 | |
przed logarytm − wtedy 4 skraca Ci się z |
| i zostaje log14m − a to jesteś w |
| | 4 | |
stanie bez problemu rozwiązać korzystając z dziedziny logarytmu
12 lip 20:05
inf: Zad. 1 to przede wszystkim nie równania, a układ równań

Zamieniasz wartość bezwzględną na przedziały i w wyznaczonych przedziałach analizujesz liczbę
rozwiązań każdego z równań układu, pamietając, że między warunkiem a rozwiaząniem układu jest
spójnik "i".
12 lip 20:07
inf: Możesz też narysować analizowany wykres funkcji (przedziałami) oraz zaznaczyć warunki co do "x"
i określić liczbę punktów wspólnych
12 lip 20:08
Jerzy:
Klub jasnowidzów ?
12 lip 20:21
iteRacj@:
Po przeczytaniu tego zadania miałam przekonanie, zadanie jest niezrozumiałe i tak jak
Jerzy wrażenie, że coś jest źle przepisane.
Teraz widzę, że to jest zadanie jedno zadanie i jest w nim równanie, bo jest podobne do 484 ze
zbioru p.Kiełbasy.
Za godzinę wpiszę rozwiązanie, chyba że ktoś rozwiąże wcześniej.
12 lip 20:21
Pytający:
Inf, poprawka:
| 1 | |
| log1/4(m4)=log1/4|m|, m≠0. |
| 4 | |
| | 1 | |
Natomiast f(x)= |
| log1/4(m4) jest funkcją stałą (przecież x jest zmienną, a wartość |
| | 4 | |
zależy od m).
Jak zauważył
Jerzy, treść są "nieco" zagadkowe.
12 lip 20:42
Jerzy:
Moim zdaniem w obydwu przypadkach jest pytanie o własność funkcji
12 lip 20:45
iteRacj@:

mój wkład do klubu interpretatorów (jasnowidzów?)
Dana jest funkcja określona wzorem
f(x)={IxI−3; dla IxI>2
{−(1/2)
3; dla IxI ≤ 2
zapiszemy tę funkcję tak, żeby narysować łatwo jej wykres
f(x)={IxI−3; dla x<−2 i dla x>2
| | 1 | |
a/ określ liczbę rozwiązań równania f(x)= |
| *log1/4(m4), zał. m≠0 |
| | 4 | |
po lewej stronie równania jest wyjściowa funkcja opisana wzorem powyżej, po prawej funkcja
| | 1 | |
stała y=0*x+b, gdzie wartość b= |
| *log1/4m4 zależy w opisany sposób od parametru m |
| | 4 | |
stąd mamy
| | 1 | |
brak rozwiązań dla ( |
| *log1/4(m4) )∊(−∞,−1> |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dwa rozwiązania dla ( |
| *log1/4(m4) )∊(−1;− |
| )U(− |
| ;∞) |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
nieskończenie wiele dla ( |
| *log1/4(m4))∊{− |
| } |
| | 4 | | 8 | |
na podstawie tego trzeba określić ilość rozwiązań w zależności od m
b/ narysuj wykres h(m) określająca tę liczbę rozwiązań to druga część polecenia
12 lip 21:25
Anna: przepraszam jeszcze raz
| | 1 | | 1 | |
wkradł się błąd w funkcji f(x) ma być −( |
| x)3 a nie −( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | |
13 lip 13:23
ite:
w takim razie zacznij od narysowania wykresu funkcji
f(x)={IxI−3; dla IxI>2
13 lip 15:09