proszę o rozwiązanie
Anna: czy przekształcenie :
| | ⎧ | x, = 2y +1 | |
| P : | ⎩ | y, = 3x −2 |
|
jest izometrią. Znajdź punkty stałe tego przekształcenia. Dokonaj złożenia P 0 P
11 lip 17:10
Adamm:
P(x, y) = (2y+1, 3x−2)
tak?
11 lip 17:12
Adamm:
|P(x, y)|
2 = (2y+1)
2+(3x−2)
2 ≠ x
2+y
2 = |(x, y)|
2
więc nie jest izometrią
P(x, y)=(x, y) ⇔ (2y+1, 3x−2)=(x, y) ⇔ x=2y+1, y=3x−2
| | 3 | |
⇒ x=2(3x−2)+1 ⇔ x=6x−3 ⇔ x= |
| |
| | 5 | |
P o P (x, y) = P(2y+1, 3x−2) = (6x−3, 6y+1)
11 lip 17:22
Anna: dziękuję
11 lip 18:42
Anna: przepraszam ale mam pytanie
jak zastała obliczona współrzędna 6y +1
11 lip 19:42
Pytający:
P(2y+1, 3x−2) = (2(3x−2)+1, 3(2y+1)−2) = (6x−3, 6y+1)
11 lip 19:48
Anna: dziękuję
11 lip 20:39